Firmele nu-şi mai permit manageri cu MBA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firmele nu-şi mai permit manageri cu MBA
Firmele nu-şi mai permit manageri cu MBA

Companiile de recrutare au tot mai puţine locuri pentru managerii cu studii de top. Specialiştii susţin că, în 2009, numărul joburilor unde se solicită masteratul în administrarea afacerilor (MBA) a scăzut la jumătate faţă de anul trecut.

Citiţi şi:


La târgul de masterate în adminstrarea afacerilor organizat de QS World MBA Tour au venit anul trecut peste 600 de persoane. Ieri, numai 200 de români au călcat pragul Hotelului Intercontinental  din Capitală, pentru a se interesa de un MBA. 

Zoya Zaitseva, senior manager al QS, afirmă că interesul scăzut pentru astfel de programe are loc pe fondul crizei globale. „Mulţi dintre partenerii noştri ne-au spus că, în perioade de criză, posibilii candidaţi pentru programele de MBA preferă să se concentreze asupra carierei lor”, a spus Zaitseva.

Băncile au oprit finanţările

Bianca Ion, director de marketing şi coodonator academic al programului Executive MBA de la Institutul de Afaceri şi Administraţie Publică din Bucureşti, este de părere că banii sunt cei care lipsesc. „Nu a scăzut interesul pentru astfel de programe, ci mai degrabă există o lipsă de finanţare pentru astfel de studii”, a afirmat Bianca Ion.

Specialistul mai arată că băncile alocă cei mai puţini bani pentru MBA-uri, iar, per ansamblu, numărul de participanţi a scăzut cu 15%. „Din domeniul financiar- bancar sunt cei mai puţini participanţi. În general, cursanţii provin din domeniul farmaceutic, servicii medicale, informatică-telecomunicaţii şi industria alimentară”, mai arată Bianca Ion. Primul an de Executive MBA costă 9.500 de euro, iar cel de-al doilea ajunge la 12.000 de euro.

Bursele de studiu, căutate de români

Directorii care au venit ieri la târg erau interesaţi, mai ales, de obţinerea unei burse de studii.

 Daniela Vasile, 28 de ani, este manager de proiect la Metro Grup. „Programele de MBA sunt scumpe şi nu-ţi permiţi să le plăteşti singur. Aşa că eu aş vrea să-mi găsesc o bursă”, a explicat ea. Andrei Bunescu, 30 de ani este consultant la firma Renault.

„Îmi caut o bursă pentru că nu am toţi banii pentru program. Vreau să urmez un MBA pentru că apoi mă pot angaja mult mai bine, iar relaţiile stabilite în timpul programului sunt foarte importante”, a spus tânărul.

„MBA-ul mi-a ordonat gândirea“

Sunt două categorii de absolvenţi de MBA: cei care îşi finanţează singuri studiile pentru a-şi începe propria afacere şi cei care sunt trimişi de către companiile la care lucrează.

Alexandru Ionescu are 41 de ani şi este absolvent a două facultăţi: Electrotehnica de la „Politehnica” Bucureşti şi Relaţiile Economice Internaţionale de la ASE. Anul acesta a absolvit şi un Executive MBA la Institutul de Afaceri şi Adminitraţie Publică din Bucureşti.

În prezent, Alexandru are propria sa firmă, care acordă consultanţă în domeniul financiar. „Eu am început cursurile pe vremea când lucram la o firmă slovacă. De fapt, m-au trimis ei. Dar între timp mi-am dat demisia de acolo. Atunci când te finanţează o companie trebuie să stai o perioadă să lucrezi acolo”, povesteşte Alexandru.

Bani din buzunar

Pentru el urmarea unui Executive MBA a însemnat o adevărată schimbare în privinţa mentalităţii despre afaceri. „ Eu am învăţat să gândesc într-un mod mult mai ordonat. Mi-am transformat gândirea ­într-un mod academic”, mai spune Alexandru.

Întrebat dacă merită să investeşti într-un astfel de program pe timp de criză, Alexandru consideră că în astfel de perioade merită şi mai mult să investeşti ­într-un asemenea program, deoarece vei şti cum că anticipezi evenimentele.

Părerea expertului
Companiile recrutează foarte puţin

Specialiştii în recrutarea forţei de muncă susţin că programele de MBA sunt mai puţin căutate în acest moment. Companiile financiar-bancare, mai ales,  nu-şi mai permit să finanţeze astfel de studii. “Faţă de septembrie 2008, în septembrie 2009, numărul de joburi unde se solicita MBA s-a redus cu 57%, potrivit datelor Myjob.ro”, a declarat Oana Badea, specialist în recrutare de la Myjob.

Aceasta mai spune că scăderea cererii pentru candidaţii MBA este direct legată de faptul că, în perioadă de criză, companiile recruteză foarte puţin. “Reducerea interesului pentru angajaţi cu studii masterale de afaceri este legată şi de faptul că salariile oferite de companii sunt mai mici faţă de anul trecut. Un candidat cu MBA doreşte să îşi amortizeze costurile cu educaţia printr-un salariu competitiv. În prezent, pe o piaţă îngheţată a recrutărilor, investiţia într-un MBA necesită mult mai mult timp pentru a fi recuperată”, a explicat specialistul.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite