MApN se balbaie penibil sa explice de unde a rasarit documentul anti-Basescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegiul CNSAS, institutia indrituita sa stabileasca daca un demnitar a lucrat in si pentru Securitatea comunista, a fost luat prin surprindere de aparitia documentului privitor la colaborarea lui

Colegiul CNSAS, institutia indrituita sa stabileasca daca un demnitar a lucrat in si pentru Securitatea comunista, a fost luat prin surprindere de aparitia documentului privitor la colaborarea lui Traian Basescu cu organele de contrainformatii militare. Pe 27 februarie a.c., spun, intr-un comunicat de presa, membrii conducerii CNSAS, Colegiul le-a solicitat tuturor detinatorilor de arhive (inclusiv MApN) documentele referitoare la raporturile liderului democrat cu defuncta politie politica. Raspunsul institutiei militare, formulat abia prin mai, a sunat sec: "Nu avem nici un document in acest sens". La cateva luni dupa rezolvarea de aceasta maniera a solicitarii CNSAS, marti, MApN copiaza documentul si il trimite atat la Judecatoria Sectorului 2, pentru procesul Ciuvica-Basescu, cat si la investigatorii arhivelor Securitatii. Horia-Roman Patapievici, membru al Colegiului, califica actiunea MApN ca "incalcare flagranta a legii" si "sursa de santaj politic", solutia evitarii unor asemenea situatii pe viitor fiind transferul de urgenta al arhivelor Securitatii la CNSAS, asa cum, de altfel, prevede Legea "Ticu". Ieri, MApN nu a fost in stare sa explice in mod inteligibil de ce a dat un tip de raspuns la cererea CNSAS si un altul, contrar, la solicitarea instantei judecatoresti de la Sectorul 2. Purtatorul de cuvant al Armatei, lt.col. Gelaledin Nezir, furnizeaza o explicatie comic-stupida: documentul vizandu-l pe Basescu are caracter clasificat, deci strict secret, si a fost trimis judecatorilor fiindca acestia l-au "indicat concret", in vreme ce membrii CNSAS ar fi redactat o solicitare imprecisa.
Traian Basescu contraataca:
"Avem servicii implicate in campania electorala"
"Cheia pozitiilor mele viitoare este: documentul de la Libertatea, despre care astazi spune ca i-a fost transmis de Ministerul Apararii Nationale este similar cu cel clasificat care a fost prezentat numai judecatoarei. Atunci inseamna ca avem servicii implicate in campania electorala si mai ales servicii care sunt capabile sa scoata un document clasificat - vezi NATO - de dragul de a face un joc politic", a declarat, ieri, Traian Basescu, care a acuzat serviciile de informatii ale Armatei si de implicare in santaj. Ulterior, el a revenit si a precizat ca documentul in care se arata ca, in perioada care era elev la scoala de marina, ar fi acceptat sa colaboreze cu contrainformatiile militare provine de la secretariatul general al Ministerului Apararii. Basescu a mai spus ca nu va dezvalui numele persoanei care a incercat sa-l santajeze cu acest document decat dupa ce va sti daca materialele depuse la judecatorie coincid cu cele prezentate in Liberatea si cu care s-a incercat santajarea sa. "Era doar un mesager", a spus presedintele PD despre persoana care s-ar fi prezentat la Primaria Capitalei pentru a-i propune sa "negocieze" un targ in schimbul documentului de la Directia de Contrainformatii Militare. Basescu a sustinut ca nu stie in ce ar fi constatat aceasta negociere, intrucat a refuzat-o de la bun inceput. "Resping categoric acest document ca proba ca am facut politie politica", a mai declarat Basescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite