MAE susţine că nu există dovezi judiciare care să îl acuze pe consul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legătura dintre şeful secţiei consulare şi patroana agenţiei este evidentă, dar,deocamdată, nu sunt probe judiciare care să susţină că diplomatul a luat mită. Ministrul afacerilor

Legătura dintre şeful secţiei consulare şi patroana agenţiei este evidentă, dar,deocamdată, nu sunt probe judiciare care să susţină că diplomatul a luat mită.

Ministrul afacerilor externe, Adrian Cioroianu, a făcut precizări ieri, într-o conferinţă de presă, în legătură cu scandalul vizelor, în care un "funcţionar de rang înalt" al Consulatului României la Chişinău este suspectat de acte de corupţie. Scandalul a fost declanşat în urma unor dezvăluiri prezentate exclusiv în "Adevărul".

Ministrul de externe a confirmat ancheta realizată de "Adevărul" şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie la Chişinău şi a transmis mulţumiri presei. De asemenea, Adrian Cioroianu a afirmat că, în urma acuzaţiilor venite din partea Chişinăului, Ministerul de Externe a demarat o anchetă internă. Aceasta vizează activitatea Consulatului Român la Chişinău şi a consulului general Alexandru Rus, despre care autorităţile moldoveneşti susţineau că ar fi implicat în "reţeaua moldovenească de traficare" de vize.

Cioroianu a afirmat că, în data de 14 august, când a fost reţinută Ina Rusu, patroana agenţiei de turism Ina Tur, prietenul sau soţul acesteia l-a sunat pe consulul român, cerându-i să se întâlnească, pentru a-l împrumuta cu o sumă de bani. Ministrul de externe a apreciat că poate s-a dorit ca Alexandru Rus să fie fotografiat cu un plic în mână, fără să se ştie dacă îl dădea sau dacă tocmai îl primea. Şeful diplomaţiei române a declarat că, în urma anchetei desfăşurate de minister, s-a constatat că "nu există date din care să reiasă că domnul Alexandru Rus, consulul general al României la Chişinău, ar fi cerut sau ar fi primit bani". Mai exact, ministrul s-a referit la probe judiciare, care ar fi trebuit transmise de către autorităţile din Republica Moldova prin canale oficiale.

Tot în limbajul diplomatic, Adrian Cioroianu a lăsat să se înţeleagă că Alexandru Rus va fi, probabil, pensionat: "Alexandru Rus este un om aflat în pragul pensionării. Poate că cineva a luat în calcul şi faptul că, dacă noi îl vom pensiona mai devreme sau mai târziu, se va spune că astfel, implicit, confirmăm acuzaţiile sugerate de Chişinău".

Ancheta MAE continuă Cioroianu a afirmat că au fost analizate 65 de dosare de solicitare de vize depuse la Consulatul Român de la Chişinău şi că aceste documente nu prezintă elemente de fals evidente pentru un funcţionar. "Nu excludem falsuri anterior depunerii la consulat a documentelor. Dar personalul consular nu are capacitatea şi calificarea să verifice", a declarat Cioroianu. El a afirmat că nu a primit până acum clarificările pe care le-a cerut autorităţilor de la Chişinău. "Aceste clarificări nu au venit nici până astăzi".

Ministrul de externe a mai spus că ancheta în acest caz va continua. El consideră că la Consulatul român de la Chişinău "se întâlnesc o cerere mare şi o ofertă limitată". Cioroianu vede ca soluţie la rezolvarea acestor probleme înfiinţarea unor consulate româneşti la Cahul şi Bălţi. Săptămâna trecută, Cioroianu a negat afirmaţiile făcute de oficialii moldoveni care susţineau că Bucureştiul a fost informat, încă din luna iunie, că diplomaţii români iau mită. El l-a invitat pe omologul său din Republica Moldova să dea publicităţii atât scrisoarea din 26 iunie, cât şi răspunsul părţii române. El a solicitat dialogul cu Chişinăul, susţinând că nu este firesc ca acesta "să se facă prin conferinţe de presă".

Argumentele părţii române Potrivit lui Cioroianu, Ambasada României la Chişinău a informat, la 19 iunie şi la 3 iulie, Ministerul moldovean de Externe în legătură cu o serie de nereguli, într-unul dintre cazuri fiind vorba despre angajaţii unei şcoli auto care pretindeau că sunt funcţionari consulari români. "De-a lungul ultimelor luni, Ambasada României la Chişinău a informat Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova în legătură cu anumite aspecte de natură să afecteze activitatea Consulatului român.


Mai precis, la data de 19 iunie anul curent, ambasada română a adus la cunoştinţa Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova faptul că o şcoală auto situată în imediata apropiere a secţiei consulare a României se ocupă, pe lângă obiectul său de activitate, "şi de efectuarea de copii xerox şi completări de cereri de viză, iar potrivit unor declaraţii ale unor cetăţeni ai Republicii Moldova, unii dintre angajaţii şcolii auto se recomandau ca fiind funcţionari ai secţiei consulare, precizând că pot face programări sau că pot facilita obţinerea de vize de intrare în România în schimbul unor sume de până la 150 de euro", a explicat ministrul.

El a mai spus că, la data de 3 iulie, ambasada română a reluat acest mesaj, într-o altă notă trimisă către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, în legătură cu practica unor firme din Republica Moldova de a presta servicii "discutabile" pentru solicitanţii de vize. Cioroianu a explicat că era vorba de un apel către autorităţile competente ale Republicii Moldova "de a întreprinde măsuri pentru impunerea reglementărilor legale cu privire la persoanele care îşi asumă intermedierea obţinerii vizelor sau care oferă documentaţii, inclusiv în perimetrul din imediata vecinătate a secţiei consulare". Ministrul a precizat că a obţinut informaţii din partea cotidianului "Flux", din Chişinău. El a mulţumit în acest context presei din ambele ţări, care s-a ocupat de acest caz.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite