Pe timp de criză, MAE economiseşte bani prin închiderea unor misiuni diplomatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin închiderea a 14 ambasade şi consulate MAE a calculat că poate economisi două milioane de dolari anual, a declarat astăzi, la Realitatea FM,  ministrul de externe Cristian Diaconescu, care a adăugat că decizia nu este un gest politic adresat statelor gazdă, ci unul motivat financiar.

Cristian Diaconescu a afirmat că luni seară s-a discutat la nivelul conducerii Centralei despre închiderea mai multor reprezentanţe diplomatice ale României, fiind evaluat sub aspect tehnic rolul acestor misiuni, aportul economic şi cel politic.

"Am constatat că nu se justifică susţinerea lor (a celor 14 misiuni care vor fi închise, n.r.) în continuare. Nu este un gest politic adresat respectivelor state, nici pe departe. Pur şi simplu suntem într-o situaţie care nu ocoleşte pe nimeni în Europa. Temporar sau definitiv, pentru unele dintre aceste misuni, ele vor fi închise", a detaliat ministrul.

"Noi sperăm la o economie de peste două milioane de dolari pe an cheltuieli de la aceste misiuni", a mai subliniat şeful diplomaţiei, făcând referire la unele calcule efectuate la nivelul Centralei MAE.

Surse diplomatice declaraseră luni seară pentru NewsIn că MAE a decis să propună preşedintelui României, Traian Băsescu, şi premierului Emil Boc închiderea a 14 oficii consulare şi misiuni diplomatice din Africa, America de Sud şi Orientul Îndepărtat. Printre aceste se numără Ambasada din Etiopia, Ambasada din Peru, cea din Malaysia şi Consulatul general de la Capetown (Africa de Sud). De asemenea, a fost propusă şi reducerea cheltuielilor de capital şi de personal cu 20% la opt dintre misiunile României cu cele mai mari bugete.

O decizie finală va fi luată însă de preşedinte, în cazul ambasadelor, şi de premier, în cazul consulatelor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite