"Lustraţia ar trebui să fie pe cinci ani"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PNL Mona Muscă, unul dintre semnatarii proiectului Legii lustraţiei, consideră că textul trebuie modificat, la dezbaterea în Cameră, astfel încât să nu fie anticonstituţional şi

Deputatul PNL Mona Muscă, unul dintre semnatarii proiectului Legii lustraţiei, consideră că textul trebuie modificat, la dezbaterea în Cameră, astfel încât să nu fie anticonstituţional şi să nu încalce drepturile omului. Unul dintre articolele care ar trebui eliminate este, în opinia Monei Muscă, cel referitor la persoanele care au desfăşurat operaţiuni valutare, care îl vizează în mod evident pe fostul lider liberal, Theodor Stolojan.
- Cât de mulţumită sunteţi de forma în care Legea lustraţiei a ieşit de la Senat?
- Nici nu are importanţă dacă sunt sau nu mulţumită, pentru că forma adoptată de Senat este o formă de lucru, având în vedere că de-abia Camera Deputaţilor este Camera decizională. Vreau să fac o precizare: autorul legii este Societatea Timişoara. Singurul dintre iniţiatori care a lucrat efectiv la textul legislativ este Viorel Oancea, deputat PNL de Timiş. În Senat au fost modificări unele benefice, altele condamnabile, pentru că s-au referit la o persoană sau alta, ceea ce este absolut incalificabil.
- Ce îmbunătăţiri trebuie aduse legii?
- Legea are, practic, două părţi, una care se referă la cei care urmează să fie lustraţi şi alta care cuprinde funcţiile publice de conducere pe care aceste persoane nu le vor putea ocupa timp de, să zicem, cinci ani, şi nu zece, cum este prevăzut în prezent. În prima parte, am stabilit două principii: nu coborâm mai jos de judeţ sau regiune, cum era la un moment dat, iar în ce priveşte persoanele, ne referim doar la funcţiile de conducere cum ar fi, de exemplu, preşedinte sau vicepreşedinte. Nu ne referim şi la ceilalţi pentru că ştim că, în sistemul comunist, ceilalţi erau simpli executanţi, deciziile fiind luate de către cei care deţineau funcţii de conducere.
Un alt lucru pe care trebuie să-l ştie lumea este că această lege se referă la funcţiile de conducere din aparatul de partid, de stat şi aparatul care reprezenta Securitatea. Vom folosi experienţa implementării unor asemenea legi în alte ţări foste comuniste, precum şi experienţa Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg pe acest domeniu. Niciodată nu e prea târziu să te desparţi elegant şi raţional de comunism, niciodată nu e prea târziu să faci un pic de lumină şi un pic de dreptate. Cred că acum există voinţa politică pentru a face acest lucru. Trebuie înţeles că nu suferă nimeni după aplicarea acestei legi. Cei lustraţi nu au de ce să sufere, nu e o suferinţă să respiri în afara funcţiilor publice de conducere din ţara asta timp de cinci ani de zile.
- Preşedintele Traian Băsescu ar intra sub incidenţa legii şi ar trebui să-şi dea demisia?
- Cred că nu, pentru că plenul Senatului a renunţat la acel amendament privind căpitanii de nave şi aeronave. În schimb, a rămas acel amendament care-l vizează pe domnul Theodor Stolojan şi care sună în felul următor: "Cei care au desfăşurat activităţi cu privire la operaţiuni valutare". Acest lucru este o inepţie pentru că activităţi cu privire la operaţiuni valutare a desfăşurat şi casierul, care doar număra banii.
- Cum comentaţi situaţia ministrului de externe, Mihai Răzvan Ungureanu, care a fost secretar al Uniunii Tineretului Comunist şi care intră sub incidenţa Legii lustraţiei?
- Eu habar n-am avut de situaţia lui Răzvan Ungureanu. Cred, însă, că o lege nu o faci în funcţie de o persoană sau de alta, sub nici o formă. Drept urmare, nu cred că în Cameră vom discuta iniţiativa în funcţie de persoane. Pe de altă parte, am ascultat argumentele lui Mihai Răzvan Ungureanu şi cred că are dreptate, îi era greu unui copil să ia o decizie corectă.
- Vă aşteptaţi la o opoziţie puternică la dezbaterea legii în Camera Deputaţilor, eventual şi din partea deputaţilor PNL?
- Nu ştiu dacă membrii PNL vor avea o opoziţie, după votul din Senat, unde toate partidele din coaliţie au votat pentru.
- Câţi politicieni credeţi că vor face obiectul legii?
- Nu pot eu să judec, pentru că nu stă în puterea mea, dar cred că puţini, având în vedere că au trecut 16 ani de la Revoluţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite