Luptătorii Hezbollah - pregătiţi în Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sângerosul război din Liban îşi are, cum se ştie, la origine răpirea în ziua de 12 iulie a doi soldaţi israelieni de către un comando Hezbollah şi transportarea lor pe teritoriul libanez,

Sângerosul război din Liban îşi are, cum se ştie, la origine răpirea în ziua de 12 iulie a doi soldaţi israelieni de către un comando Hezbollah şi transportarea lor pe teritoriul libanez, refuzul de a-i elibera determinând replica masivă a Tsahalului. Cu câteva zile în urmă, israelienii au anunţat capturarea unuia dintre răpitori, punând acum la dispoziţie înregistrarea video a ceea ce este prezentat drept mărturisirile sale.
Prizonierul, care afirmă că se numeşte Hussein Ali Suleiman şi are 20 de ani, recunoaşte că a participat la răpirea celor doi soldaţi şi oferă amănunte asupra pregătirilor la care sunt supuşi luptătorii Hezbollah în vederea incursiunilor pe teritoriul israelian. Tocmai în cursul unei asemenea misiuni au fost capturaţi cei doi, în vreme ce alţi opt soldaţi israelieni au fost ucişi în ciocnirile ce au avut loc.
Potrivit mărturisirilor ce îi sunt atribuite, el s-a alăturat miliţiilor islamice încă din adolescenţă şi a trecut prin mai multe etape de instrucţie militară. În cursul uneia dintre ele, a fost transportat de la Beirut la Damasc, capitala Siriei vecine, iar de aici cu un avion special a zburat în Iran, eschivându-se, de fiecare dată, de la obişnuitul control de la trecerea graniţelor, indiciu, aşadar, al complicităţii autorităţilor siriene şi, respectiv, iraniene. În Iran a luat parte alături de alţi 40-50 luptători Hezbollah la exerciţii militare. După retragerea, în 2000, a trupelor israeliene din sudul Libanului, Suleiman ar fi participat la un plan special de pregătire pentru acţiuni de sabotaj în Israel şi instructaje în mânuirea armelor şi tehnici de comunicare. Este interesant că, relatând despre această înregistrare, care incriminează Siria şi, mai ales, Iranul, ca sponsori ai Hezbollah, BBC pune termenul mărturisiri în ghilimele. Pe de altă parte, Associated Press relatează că pe faţa lui Suleiman se puteau vedea vânătăi şi urme de răni. În acelaşi timp, se putea observa lesne că înregistrarea a fost serios prelucrată, unele fraze ale prizonierului fiind întrerupte la mijloc. Evident, nimic neobişnuit, asemenea practici fiind uzuale în războiul psihologic. De notat că şi cealaltă parte recurge la metode care ţin de acest război: agenţia Reuters a concediat un fotograf de origine libaneză după ce a constatat că acesta "aranjase" imaginile cu efectele bombardamentelor israeliene asupra Beirutului, astfel încât acestea să pară mult mai grave decât în realitate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite