Luptă pentru supravieţuire în Afganistan şi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

pe vasele de sânge din creier, care i-ar fi putut fi fatală. Toată întâmplarea a început într-o duminică, după ce Andra, elevă în clasa a XII-a, a mers la o petrecere. A început să se

pe vasele de sânge din creier, care i-ar fi putut fi fatală.
Toată întâmplarea a început într-o duminică, după ce Andra, elevă în clasa a XII-a, a mers la o petrecere. A început să se simtă rău, a avut pierderi de cunoştinţă şi nu îşi mai putea controla mişcările corpului. Un vas de sânge din creier s-a spart. Diagnosticul medicilor a fost de cavernom. "Era ca o căpşună, care era agăţată de un vas de sânge", ne-a povestit mama Andrei, Ruxandra Ghiba. Fata a ajuns la Spitalul de Urgenţă Bagdasar-Arseni din Bucureşti, la prof. dr. Alexandru V. Ciurea. În urma analizelor RMN (rezonanţă magnetică nucleară) şi a discuţiilor cu medicii, mama Andrei a semnat fişa de operaţie. "Am avut o criză de panică atunci când am semnat acordul pentru operaţie", îşi aminteşte mama fetei. Este de înţeles de vreme ce în acea fişă sunt scrise toate problemele care pot apărea în urma unei astfel de intervenţii chirurgicale: sângerări în timpul operaţiei, lezarea anumitor centri vitali sau a vaselor importante ale creierului, deces.

Tatăl a ajuns în ţară cu aeronava prezidenţială
Abia după aflarea diagnosticului, mama Andrei şi-a sunat soţul plecat pe front în Afganistan. Maiorul Daniel Ghiba, tatăl Andrei, aflat de o lună acolo, a lăsat batalionul de Căşti Albastre Călugăreni şi s-a întors în ţară. Soarta a făcut ca, tocmai când el trebuia să se întoarcă în ţară, preşedintele Traian Băsescu se afla în vizită în zonă. Cu acordul superiorilor, tatăl a ajuns la fiica sa cu aeronava prezidenţială. Mult mai lucid în condiţii de stres, Daniel Ghibu a preluat frâiele şi s-a ocupat de tot pentru a-şi vedea copilul în afara oricărui pericol.

Supărată că a trebuit să se tundă
Andra a intrat în sala de operaţie mai relaxată decât părinţii ei, care ştiau care sunt riscurile şi cum pot evolua lucrurile. Fata aflase doar care era mărimea cavernomului, iar singura ei supărare a fost că a trebuit să renunţe la părul creţ şi lung. După cele şapte ore de operaţie, ea s-a trezit şi a întrebat dacă mai poate pleca în vacanţă. "Marele avantaj este că acel cavernom a fost scos în totalitate. Refacerea va fi totală şi va fi un copil normal. Nu a rămas cu niciun fel de deficit", ne-a declarat prof. dr. Alexandru V. Ciurea. Andra speră, acum, să plece câteva zile la munte şi să-şi poată relua activităţile de zi cu zi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite