Lupta sindicală pentru buget se mută în curtea partidelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Formaţiunile politice vor fi chemate să susţină "protecţia socială şi munca decentă", altfel reprezentanţii angajaţilor vor trece la acţiuni de protest. Pericolul unei greve generale la

Formaţiunile politice vor fi chemate să susţină "protecţia socială şi munca decentă", altfel reprezentanţii angajaţilor vor trece la acţiuni de protest.

Pericolul unei greve generale la nivel naţional, cu care ameninţă sindicatele, nu e nici pe departe trecut. Liderii Cartel Alfa au anunţat ieri că, pentru a-şi îndeplini revendicările legate de structura bugetului pe 2008, vor cere sprijinul partidelor. Dar, în acelaşi timp, vor pune la punct şi calendarul protestelor, pentru cazul în care guvernul nu se va lăsa convins.

Reprezentanţii confederaţiilor sindicale reprezentative la nivel naţional vor cere partidelor parlamentare să intervină pentru modificarea legii bugetului când aceasta va fi discutată în comisiile reunite. Totodată, sindicatele vor stabili în zilele următoare care vor fi mişcările de protest la care vor recurge în lunile noiembrie-decembrie, dacă guvernul nu va fi de acord cu modificarea structurii bugetului.

"Întrucât toate partidele parlamentare care candidează la alegerile europene au menţionat că susţin modelul social european, CNS Cartel Alfa cere formaţiunilor politice să modifice structura bugetului de stat pentru anul viitor, în sensul realizării protecţiei sociale şi a muncii decente, nereducând contribuţiile sociale la angajatori cu scopul transferării lor către lucrători", a precizat Bogdan Hossu, liderul acestei confederaţii sindicale.

În opinia lui, proiectul de buget pentru anul viitor îi va obliga pe salariaţi să suporte o creştere a cheltuielilor individuale, combinată cu pierderea unor drepturi pentru care au cotizat ani de zile, în timp ce nivelul scăzut de salarizare va determina în continuare accentuarea migraţiei forţei de muncă.

Pilonul II nu va aduce pensii mai mari

Hossu a precizat că, deşi prin reformarea sistemului de pensii se doreşte majorarea pensiilor contribuabililor, în realitate, transferul procentelor de la pensia de stat către pilonul II şi reducerea contribuţiilor vor duce la o micşorare a veniturilor pensionarilor. "Guvernul propune reducerea cu 1,75 puncte procentuale a contribuţiei angajatorului la fondul de pensii al salariatului, iar în acelaşi timp, pilonul II de pensii implică, la rândul său, reducerea pensiei de stat proporţional cu contribuţia, adică cu 24,5%.

Experienţa statelor vest-europene arată că pilonul II de pensii aduce în plus la pensia lucrătorului numai 15-18%, deci veniturile pentru viitorii pensionari (cumulând pilonul I şi pilonul II de pensii) vor fi, în realitate, mai mici cu 6,5-9,5 puncte procentuale faţă de venitul asigurat astăzi doar de pensia de stat", a explicat liderul sindical.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite