"Lupta anticorupţie s-a decredibilizat"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pedepsele mici pentru fapte de corupţie, lipsa sentinţelor în cazurile cu înalţi demnitari şi decredibilizarea luptei anticorupţie sunt concluzii consemnate în Raportul Naţional asupra

Pedepsele mici pentru fapte de corupţie, lipsa sentinţelor în cazurile cu înalţi demnitari şi decredibilizarea luptei anticorupţie sunt concluzii consemnate în Raportul Naţional asupra Corupţiei realizat pentru perioada mai 2007 - mai 2008 de Transparency International România.

Totuşi, raportul arată că nu se poate stabili dacă în aceste cazuri, privind sancţionarea, responsabilitatea este a procurorilor, care nu fac dosare credibile pentru instanţe, sau a judecătorilor care dau pedepse "spre limita lor cea mai mică". La capitolul progrese, în ceea ce priveşte prevenirea corupţiei, sunt arătate campaniile de informare şi modificările legislative.

Directorul executiv al TI România, Victor Alistar, a declarat ieri, cu ocazia lansării raportului că "demobilizarea cetăţenilor faţă de lupta anticorupţie, demonstrată de alegerea sau realegerea la scrutinul local a politicienilor aflaţi sub investigaţie, este cel mai grav mesaj al evoluţiei din ultimul an".

Curtea Constituţională, evoluţie instituţională periculoasă

"Anul 2007 a marcat o evoluţie instituţională deosebit de periculoasă la nivelul Curţii Constituţionale, care a început să emită practica neunitară în privinţa interpretării aceloraşi norme constituţionale.

A se vedea în acest sens deciziile privind răspunderea ministerială sau vocaţia ori lipsa de vocaţie a preşedintelui României de a codecide în privinţa componentţei guvernului", se arată în raport.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite