Luptă la vârf între Electrica Muntenia Sud şi Energy Holding

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două firme au fost, anul trecut, cei mai mari furnizori de electricitate pentru consumatorii din România. Competiţia pentru acapararea consumatorilor interni de electricitate pare a se da,

Cele două firme au fost, anul trecut, cei mai mari furnizori de electricitate pentru consumatorii din România.

Competiţia pentru acapararea consumatorilor interni de electricitate pare a se da, pentru moment, între Energy Holding şi Electrica Muntenia Sud, aflate la mică distanţă una de alta. Energy Holding ar putea rămâne însă cu mult în urma fostei filiale a Electrica deţinute acum de Enel, dacă grupul italian va decide gruparea acesteia cu celelalte două companii de furnizare pe care le mai deţine în România.

Pentru moment, celelalte două foste filiale ale Electrica cumpărate de Enel - Electrica Banat şi Electrica Dobrogea - au avut anul trecut, într-un clasament realizat de ANRE al furnizorilor de electricitate, o pondere de piaţă de 6,36%, respectiv 4,57%. Cu o pondere de 10,16%, Elec- trica Muntenia Sud, recent achiziţionată de grupul italian Enel, s-a situat, anul trecut, în poziţia de lider al clasamentului.

Potrivit ANRE, topul a fost realizat în funcţie de cantităţile de energie vândute direct consumatorilor finali (eligibili şi reglementaţi), fără a lua deci în calcul cantităţile vândute între furnizori sau de la producători către furnizori. Un clasament similar realizat pentru anul 2005 era dominat de Energy Holding, cu Muntenia Sud în poziţia secundă.

Energy Holding, cu ochii pe consumatorii casnici Ţinând cont că, de la 1 iulie 2007, toate companiile de distribuţie a electricităţii şi-au separat această activitate de cea de furnizare, este foarte probabil, potrivit unor surse din piaţă, ca Enel să decidă gruparea celor trei companii de furnizare într-una singură, păstrându-le separate pe cele de distribuţie. În acest mod, firma nou-creată, controlată de Enel, ar deveni cel mai mare furnizor de electricitate de pe piaţa internă.

De cealaltă parte, reprezentanţii Energy Holding ne-au declarat că firma se va concentra în continuare pe segmentul consumatorilor industriali. Traderul de electricitate analizează însă şi posibilitatea intrării pe piaţa clienţilor casnici, ţinând cont că, de la 1 iulie, aceştia au fost declaraţi eligibili, putându-şi schimba astfel actualul furnizor de electricitate. Energy Holding ar intra astfel pe o piaţă împărţită tradiţional între cele opt filiale sau foste filiale ale Electrica.

Potenţialul afacerii nu este de neglijat, dacă ţinem cont că, din circa 8,6 milioane de consumatori de energie electrică, peste 8 milioane sunt clienţi casnici. "Intenţionăm să ne extindem portofoliul de clienţi industriali şi suntem interesaţi şi de extinderea pe piaţa externă", au precizat oficialii Energy Holding. Profitul net al companiei a ajuns anul trecut la 17,8 milioane de euro, fiind în creştere cu 75% faţă de rezultatul din anul precedent. Compania a obţinut recent şi licenţă de operator în domeniul gazelor naturale.

Alro, ocupanta locului patru, a cumpărat energie pentru consumul propriu, potrivit reprezentanţilor companiei. Combinatul siderurgic este cel mai mare consumator de energie din România (4.000 GWh).

Clienţii eligibili au asigurat 47% din consum Potrivit raportărilor ANRE, consumul final de electricitate pe piaţa internă a fost de 43.894 GWh. Din aceasta, circa 47%, respectiv 20.592 GWh, a fost destinat consumatorilor eligibili, a celor care îşi pot negocia singuri contractele, iar 23.302 GWh au fost vânzări către clienţii captivi, în speţă casnici. Astfel, la un grad declarat de deschidere a pieţei de 83,5%, cel real a fost de 47%.

De la 1 iulie, teoretic, toţi consumatorii, inclusiv cei rezidenţiali, pot alege alt furnizor şi îşi pot negocia astfel preţul de achiziţie a energiei. Pe de altă parte, din cei 53 de furnizori câţi erau activi pe piaţă, scăzând Electricele, niciunul nu s-a oferit până acum să livreze electricitate către segmentul micilor consumatori. O explicaţie ar fi şi cotele foarte mici de piaţă ale acestora. Oficialii autorităţii de reglementare spun că firmele încă tatonează piaţa, iar concurenţă pentru actualii opt furnizori ar putea apărea începând de anul viitor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite