Luni dimineaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare "Luni Dimineaţă", la ora 6, Vincent (Jacques Bidou) o ia de la capăt cu rutina, iar monotonia îl exasperează. O oră şi jumătate de pauză de fumat în drumul spre fabrică. Înapoi

În fiecare "Luni Dimineaţă", la ora 6, Vincent (Jacques Bidou) o ia de la capăt cu rutina, iar monotonia îl exasperează. O oră şi jumătate de pauză de fumat în drumul spre fabrică. Înapoi acasă, la ora 5, obligaţiile de familie care nu l-au lăsat niciodată să-şi dea frâu pasiunii de a picta. Are soţie, mamă, doi copii. Nimeni nu-i dă nicio atenţie. Se simte ca "Omul Invizibil".
La fabrica de produse chimice unde lucrează, n-are voie să fumeze, şi asta îl scoate din sărite. Nu apucă niciodată să termine de fumat o ţigară. Acasă, nevasta (Anne Kravz - Tarnavsky) trage de el şi îi cere "atenţie" la pat. Vincent nu mai poate suporta încă o "Luni Dimineaţă"! S-a săturat de fabrică până peste cap. S-a săturat de nevastă, de copii, de viaţa imposibilă, sufocantă şi plină de contradicţii din orăşel, unde excentricităţile sunt ceva obişnuit... Bătrânul Albert merge pe aceeaşi cărare în fiecare zi. Poştaşul citeşte corespondenţa tuturor. Popa e cam muieratic şi nu se poate abţine să nu se uite galeş după nevestele sătenilor.
Cinstita faţă bisericească şi-a cumpărat un telescop cu care spionează nevestele când se dezbracă. Un fermier mizerabil ca vai de capul lui îşi instalează un nou sistem de alarmă. Adolescenţii dau iama prin sat pe biciclete, pălăvrăgind tot ce le trece prin cap ca să-şi facă viaţa mai interesantă... Într-o zi, Vincent se hotărăşte să-şi ia lumea în cap. Să plece din sat să vadă lumea. Să vadă Veneţia, aşa cum şi-a dorit dintotdeauna.
Poate că acum va descoperi ce i-a lipsit din viaţă... Dacă soţia e deranjată de actul lui de "dezertare" de acasă, nimeni altcineva nu pare să-i ducă prea mult dorul. Fiul lui mai mare e îndrăgostit de o fată şi vrea să-şi construiască un planor ca să zboare deasupra satului.
Băiatul mai mic pictează icoana Sfântului Gheorghe omorând balaurul pe un perete din biserică. Filmul a câştigat Premiul Fipresci şi Premiul pentru cel mai bun regizor, Berlin, 2002.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite