Luminiţa Ristea: „Cheltuim prea mult şi nu investim deloc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luminiţa Ristea: „Cheltuim prea mult şi nu investim deloc“
Luminiţa Ristea: „Cheltuim prea mult şi nu investim deloc“

Luminiţa Ristea, managing partner în cadrul companiei Nexia România, consideră că românii încă nu s-au învăţat să investească inteligent. Ristea este de părere că românii se limitează, din păcate, la mâncare, autoturisme de lux, apartamente, case în proprietate, lucruri care, în general, epatează.

Are multe realizări profesionale la activ, însă, de departe, cea mai de succes “mişcare” a făcut-o în 2005. Atunci, după eforturi susţinute, compania sa a fost acceptată să reprezinte, în România, casa internaţională de audit şi consultanţă Nexia.

„De la o firmă locală de contabilitate, audit şi consultanţă fiscală, am ajuns să fim cartea de vizită pentru o reţea globală în România”, spune cu mândrie Luminiţa Ristea. Ea consideră că acest lucru a dus automat la schimbarea mentalităţii, nu doar a ei, ci a întregii organizaţii Consulting R Group. „Evenimentele şi succesele ulterioare ne-au demonstrat cât de norocoşi am fost, dar ne-au obligat să oferim ce e mai bun din experienţa şi cunoştinţele noastre profesionale”, susţine Ristea.

Ea este de părere că pentru a performa nu trebuie să ai doar intuiţie, ci şi pregătirea şi dezvoltarea profesională necesară, care, de altfel, reprezintă drumul către performanţă. În prezent, Nexia International se află între primele zece companii internaţionale în domeniul auditului şi consultanţei, cu 520 de birouri în peste o sută de ţări. Compania a avut, în 2008, o cifră de afaceri de 2,2 miliarde de dolari.

Concurenţa, un „rău“ necesar

Concurenţa este imperios necesară, susţine Luminiţa Ristea. „Ne ajută să ne depăşim limitele. De altfel, de multe ori am ajuns să colaborăm cu firme concurente. Aşa am reuşit să ne cunoaştem mai bine şi, ce e cel mai important, să ne respectăm reciproc“, conchide unul dintre şefii de la Nexia România.

Luminiţa Ristea nu face niciodată rabat de la principiile după care se ghidează în viaţă. „În viaţă trebuie să fii cinstit cu tine, să nu abandonezi niciodată principiile pe care le‑ai moştenit şi învăţat şi să încerci, pe cât posibil, să fii tolerant.

Chiar dacă recesiunea economică ne afectează vizibil stilul de viaţă, Luminiţa Ristea încearcă să-şi păstreze optimismul. „Trebuie să fim mai cumpătaţi, să ne trezim la realitate, dar să nu ne pierdem optimismul, pentru că este una dintre cele mai importante părţi din puzzle“, este de părere unul dintre şefii de la Nexia România.

Costurile, gestionate cu raţiune

Celor implicaţi în managementul unei companii, Ristea le recomandă să gestioneze corect şi raţional costurile, să restricţioneze activitatea şi, nu în ultimul rând, să aibă o gândire pozitivă.

Luminiţa Ristea se fereşte de prognoze financiare pentru anul 2009, dar admite că multe companii vor dispărea din piaţă. „Încercăm să supravieţuim. Pentru unii va fi foarte greu, dacă nu chiar imposibil, pentru că multe firme îşi vor înceta activitatea.

Însă criza este cea care va face trierea pe criterii de competenţă“, consideră managerul. În mijlocul recesiunii, Ristea mizează pe instrumente financiare şi pe piaţa imobiliară. „Investesc în depozite la termen, părţi sociale în diferite companii şi investiţii imobiliare“, afirmă Luminiţa Ristea.

Scurt CV

Luminiţa Ristea a absolvit Academia de Studii Economice Bucureşti, Facultatea de Comerţ, în 1984. Are un doctorat în economie. Este managing partner la Consulting R Group din ianuarie 1995 şi până în prezent. A ocupat funcţia de director economic la Freedom Star Electonics, din ianuarie 1993 până în ianuarie 1995. În acelaşi an, înfiinţează Consulting R Group. Un alt moment important în activitatea companiei a fost afilierea, în 2005, la reţeaua Nexia International.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite