Lumea la o zi de Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obama a devenit numele schimbãrii. A devenit o modã şi o marcã.

Cu o zi înainte de alegeri, cele mai multe sondaje îl dădeau drept câştigãtorul cursei pentru Casa Albã pe democratul Barak Obama. Dacã realitatea va confirma predicţiile, pentru prima datã în istorie o persoanã de culoare va conduce cea mai mare putere economicã şi militarã a planetei.

Dar noutatea nu se reduce la culoarea pielii. Victoria lui Obama reprezintã o adevãratã revoluţie în societatea americanã. Una cu impact global.

Senatorul de Illinois era cotat cu puţine şanse, în urmã cu doi ani, când a pornit în aceastã campanie. Toatã lumea miza pe Hillary­ Clinton, soţia fostului preşedinte. „SUA nu e pregãtitã pentru un preşedinte de culoare”, spuneau „specialiştii”. De fapt, campania lui Obama e un succes numai şi pentru faptul cã a reuşit sã o surclaseze pe puternica Hillary. De la JFK încoace nu a mai existat vreun candidat la preşedinţia SUA care sã fi reuşit sã coaguleze speranţele oamenilor într-un asemenea mod.

Obama a devenit numele schimbãrii. A devenit o modã şi o marcã. A reuşit sã strângã cei mai mulţi bani pentru campanie prin donaţii mici, asta în termeni electorali însemnând cã mesajul sãu a pãtruns în foarte multe case din SUA şi i-a convins pe cei cu venituri modeste sã-l urmeze. E candidatul care va atrage la urne cel mai mare procent de oameni care n-au votat niciodatã.

Cea mai puternicã democraţie din lume aflatã în rãzboi şi lovitã de criza economicã poate aduce în fotoliul de lider o persoanã care în lipsa celor doi factori n-ar fi avut nicio şansã.

Barak Obama şi-a construit mesajul pe promisiunea de a schimba politica lui Bush. Vã vine sã credeţi, dar sondajele îl dau drept favorit pe candidatul care a spus cã va mãri impozitele, lucru care nu s-a mai întâmplat de pe vremea lui Bill Clinton. Ajungerea lui Obama la un pas de Casa Albã va avea un impact imens asupra celorlalte state. Cum poate o naţiune care e condusã de un tip cu tatã musulman sã fie întruchiparea diavolului pentru mişcãrile fundamentaliste?

Obama are cele mai mari şanse de a deveni noul preşedinte al SUA, dar în alegeri orice e posibil şi „numai un nebun poate susţine cã ştie dinainte rezultatul”, remarca în vremuri antice Cicero. Dar dacã Obama îl va învinge pe McCain, vom fi martorii unei revoluţii. Şi ca în toate revoluţiile, nimeni nu poate bãnui cum se vor sfârşi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite