Lumea crestina in stare de soc dupa ce o romanca l-a asasinat pe Fratele Roger

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soc si consternare. Asa a reactionat lumea catolica si protestanta la aflarea vestii ca unul dintre cei mai iubiti prelati ai sai, Fratele Roger, fondatorul comunitatii ecumenice de la Taize (Franta),

Soc si consternare. Asa a reactionat lumea catolica si protestanta la aflarea vestii ca unul dintre cei mai iubiti prelati ai sai, Fratele Roger, fondatorul comunitatii ecumenice de la Taize (Franta), a fost asasinat, marti seara, in timpul rugaciunii. "Cum poate cineva sa-i vrea raul Fratelui Roger?", era si intrebarea de pe buzele participantilor la Zilele Mondiale ale Tineretului de la Koln. "Toti cei care au trecut pe la Taize, si vorbim de o suta de mii de persoane pe an, vor fi marcati. Fratele Roger respira Evanghelia, multi il vor plange", a comentat stirea Monseniorul Stanislas Lalanne, secretarul general al Conferintei Episcopilor din Franta. Cea care a indoliat lumea catolica, inclusiv manifestarile religioase din aceste zile de la Koln, este o romanca din Iasi in varsta de 36 de ani, Luminita Zamfira Solcan. Ea este absolventa a Facultatii de Informatica, dar era somera, si a dorit sa devina calugarita, dar nu a fost acceptata de nici o manastire din Romania, dupa cum a declarat parintele Joao, prelatul care se ocupa de pelerinii romani de la Taize.
Asasinat in fata a 2.500 de credinciosi
Drama s-a consumat marti, in timpul rugaciunii de seara. Femeia, sosita cu doua zile in urma in Franta, a ajuns la Taize, unde s-a cazat intr-un dormitor gol, fara sa se inscrie la comunitate. Dupa ce a reusit sa se furiseze printre coristi, ea s-a apropiat de Fratele Roger, asezat cu fata spre asistenta, si l-a injunghiat in spate si in gat. In primele momente de panica si confuzie care au urmat, putini din cei 2.500 de credinciosi prezenti la rugaciune si-au dat seama de cele intamplate. Femeia a fost retinuta imediat, fara sa opuna rezistenta. Primele declaratii se refereau la asasina ca la o dezechilibrata mental, ce urma sa fie internata intr-un asezamant psihiatric. Ulterior, un procuror a dezmintit stirea, spunand ca femeia a vorbit coerent in timpul interogatoriului, nejustificandu-se internarea. Potrivit unui membru al comunitatii, care a intalnit-o, romanca ar fi prezentat totusi semne de deranjament psihic, fara a se manifesta agresiv. Cea careia i s-a dezvaluit doar prenumele, Luminita, sustine, potrivit AFP si AP, ca n-ar fi vrut sa-l asasineze pe cleric, ci doar sa-i atraga atentia. Romanca isi cumparase insa cutitul, de luni, dintr-un magazin din Cluny, in apropiere de Taize, o dovada, potrivit anchetatorilor, a premeditarii crimei.
Papa Benedict al XVI-lea: "O stire teribila"
Aflat la Castel Gandolfo, resedinta de vara a papilor din apropierea Romei, Suveranul Pontif si-a exprimat tristetea in legatura cu moartea Fratelui Roger. "Am aflat o noua stire foarte trista, teribila, ca Fratele Roger, fondatorul comunitatii din Taize, a fost lovit cu cutitul si ucis, probabil, de o dezechilibrata", a declarat Papa. Presedintele Jacques Chirac si-a exprimat si el "emotia" provocata de "tragica disparitie" a prelatului, secundat de premierul Dominique de Villepin si ministrul de Interne Nicolas Sarkozy. Acesta din urma a calificat asasinatul drept "un act atroce si las".
Biserica Sfantul Silvestru din Bucuresti a devenit centru Taize in 1990
Comunitatea religioasa din satucul Taize (departamentul Saone-et-Loire) a fost fondata in 1940, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, de un tanar protestant elvetian pe nume Roger Schutz. Cel care avea sa devina Fratele Roger a inceput prin a acorda azil refugiatilor din zonele ocupate de germani, fara a face discriminari de ordin religios. Devenit ulterior una dintre cele mai importante personalitati ecumenice ale secolului trecut, Fratele Roger si-a consacrat viata reconcilierii intre crestini. In 1988, a primit premiul UNESCO pentru educatie si pace, a scris numeroase carti de rugaciune si reflectie, iar, de curand, implinise 90 de ani si isi pregatea retragerea. In prezent, comunitatea din Taize numara circa o suta de calugari de mai multe confesiuni crestine, originari din 30 de tari, si este vizitata anual de aproape o suta de mii de tineri, intre care si romani. De-a lungul anilor, printre vizitatorii de marca de la Taize s-au numarat Papa Ioan Paul al II-lea, Maica Tereza, Episcopul de Canterburry si alti lideri religiosi, admiratori ai operei ecumenice puse in practica de Fratele Roger. In 1990, Biserica Sfantul Silvestru din Bucuresti a devenit centru Taize, de plecarea pelerinilor romani ocupandu-se multa vreme parintele Galeriu, un apropiat al Fratelui Roger.
Ambasada Romaniei a luat legatura cu autoritatile franceze
Potrivit unui comunicat al MAE, ieri dimineata, Ambasada Romaniei la Paris a luat legatura cu autoritatile franceze pentru a verifica identitatea agresoarei si a urmari derularea investigatiilor. Corina Vintan, purtatoarea de cuvant a MAE, a confirmat nationalitatea femeii si faptul ca se afla pe teritoriul Frantei ca turista. Se mai stie ca provine din Iasi, ca a plecat din Bucuresti luni, 15 august, de pe Aeroportul Baneasa, si ca nu are antecedente penale. In rest, motivele prezentei acesteia la Taize raman neclare. Responsabilul citat a mai declarat ca, daca vinovatia romancei va fi dovedita, ea va fi judecata in Franta. Luminita a mai fost la Taize si in luna iunie.
Personalitatile carismatice sunt deseori victimele atacurilor
Medicul psihiatru Florin Tudose ne spune ca, cel mai probabil, femeia care l-a injunghiat pe parintele Roger sufera de schizofrenie. "Ceea ce s-a intamplat reflecta o fapta medico-legala, produsa probabil de un schizofrenic. Femeia prezinta un delir paranoic cu tematica religioasa. A vazut in parinte raul care trebuie suprimat, distrus. L-a si admirat, dar, iata, l-a si urat. Asa incepe aceasta boala, printr-o ruptura cu lumea si trecerea la actiune. Femeia traieste probabil in lumea ei, iar gandurile ii sunt rupte de realitate. Oamenii carismatici, cu impact in societate, cad deseori victime ale acestui tip de atacuri", spune profesorul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite