Lumea cauta o solutie pentru Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sase ani de la interventia NATO in Kosovo, secretarul general al ONU, Kofi Annan, a recomandat inceperea "cat mai grabnica" a mult amanatelor discutii privind viitorul provinciei sarbe

La sase ani de la interventia NATO in Kosovo, secretarul general al ONU, Kofi Annan, a recomandat inceperea "cat mai grabnica" a mult amanatelor discutii privind viitorul provinciei sarbe Kosovo.
Annan a trimis o scrisoare in acest sens Consiliului de Securitate al ONU pe timpul cat presedintia rotativa a fost detinuta de Romania. Emisarul special al lui Annan, norvegianul Kai Eide, a petrecut ultimele patru luni analizand situatia din zona pentru a vedea daca astfel de discutii sunt posibile. Regiunea, cu doua milioane de locuitori, din care 90 la suta albanezi, este, pe hartie, sub suveranitate sarba, dar administrata de Natiunile Unite. In timpul scurs de la indepartarea de la putere a regimului Milose-vici, ONU a organizat aici alegeri in urma carora provincia are un presedinte si un parlament propriu. Scopul comunitatii inter-nationale a fost ca provincia sa atinga un nivel acceptabil de democratie si coexistenta pasnica intre minoritatea sarba si majoritatea albaneza. Eide a constatat, in raportul sau, ca, pe de o parte, nu au fost facute suficiente progrese la capitolul justitie, politie si dreptul minoritatilor, iar pe de alta ca acest statu quo nu poate sa-i satisfaca pe protagonisti. El a propus ca, indiferent de viitorul statut al provinciei, in Kosovo sa fie mentinuta prezenta internationala, atat militara, cat si civila. Analistii din regiune numesc acest model "independenta conditionata". Negocierile dintre Belgrad si Pristina ar putea dura o luna si s-ar putea incheia printr-o conferinta internationala. In prezent, cele doua parti sunt pe pozitii opuse. Belgradul pledeaza pentru o autonomie cvasiabsoluta, dar fara suveranitate, in timp ce Pristina cere independenta, even-tual cu mentinerea unei misiuni internationale de observare. Diplomatia ro-ma-na- asteapta- ca rezultatul discutiilor sa fie bazat pe compromis si toleranta si sa contribuie fara echivoc la stabilitatea durabila a regiunii Balcanilor de Vest. "Singura solutie viabila la problema Kosovo este una fundamentata pe un destin comun european si pe valorile care stau la baza Uniunii Europene", se arata intr-un comunicat al MAE. Sarcina de a media aceste negocieri ii va reveni probabil fostului presedinte al Finlandei, Martti Ahtisaari, care a ajutat - cu succes - la incheierea unui acord de incetare a focului intre NATO si Serbia, in 1999.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite