Lukaşenko trece la represalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

bieloruşii" au arătăt cine este stăpân în casă". Opoziţia bielorusă nu se lasă intimidatăÎn ciuda ameninţărilor din partea autorităţilor, zeci de mii de persoane şi-au învins teama

bieloruşii" au arătăt cine este stăpân în casă".

Opoziţia bielorusă nu se lasă intimidată
În ciuda ameninţărilor din partea autorităţilor, zeci de mii de persoane şi-au învins teama şi au ieşit în stradă, contestând rezultatele votului şi cerând repetarea scrutinului. Mitingul organizat de susţinătorii opoziţiei a continuat şi în noaptea de luni spre marţi, în piaţa din centrul Minskului. La apelul lansat de Aleksandr Milinkevici, candidatul opoziţiei unite, mitingul va continua, în cazul în care forţele de ordine nu vor trece la noi măsuri împotriva manifestanţilor. Ieri-dimineaţă, patru membri ai staffului electoral al lui Milinkevici au fost reţinuţi de poliţie în momentul în care aceştia părăseau piaţa.

Occidentul contestă rezultatele, iar Rusia le salută
"Victoria zdrobitoare" a lui Lukaşenko la recentele alegeri prezidenţiale continuă să fie contestată de statele democratice şi de către organizaţiile internaţionale - UE, OSCE - care declară că acestea s-au desfăşurat prin intimidare, ignorându-se normele democratice. Un reprezentant oficial al Departamentul de Stat american a declarat că acţiunile regimului de la Minsk în timpul scrutinului contravin practicii democratice şi că SUA sprijină "retoric" apelurile lansate de OSCE şi opoziţia bielorusă privind repetarea alegerilor. Acesta a recunoscut, totuşi, că viitorul ţării "trebuie hotărât de poporul bielorus". În contrast, Moscova a declarat că legitimitatea alegerilor din Bielorusia nu "provoacă îndoieli", iar preşedintele Putin s-a găbit să-l felicite pe Lukaşenko. O asemenea situaţie poate genera tensiuni între Rusia şi Occident, pe care, se pare, niciuna din părţi nu este dispusă să şi le asume. Occidentul este conştient de faptul că între cele două state aflate în perspectiva unirii există o relaţie specială şi nu va încerca să exercite presiuni în forţă împotriva Bielorusiei, limitându-se la anunţarea unor noi restricţii impuse doar reprezentanţilor autorităţilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite