Lukaşenko dezbină opoziţia belarusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dispersarea brutală a demonstraţiei de la sfârşitul săptămânii trecute organizată în centrul Minskului a demonstrat încă o dată, dacă mai era cazul, că atunci când şi-a simţit

Dispersarea brutală a demonstraţiei de la sfârşitul săptămânii trecute organizată în centrul Minskului a demonstrat încă o dată, dacă mai era cazul, că atunci când şi-a simţit ameninţată poziţia, regimul autoritar de la Minsk nu a ezitat să recurgă la folosirea forţei.
Forţele speciale au molestat grav şi arestat peste o sută de persoane. Printre cei reţinuţi se află şi câţiva cetăţeni străini, inclusiv corespondentul canalului 1 al televiziunii ruse, Pavel şeremet. Aşa cum notează cotidianul rus "Kommersant", dacă într-adevăr, preşedintele Lukaşenko a obţinut voturile din partea a 80 la sută din alegători, acesta nu avea motive de teamă în faţa câtorva mii de demonstranţi. Momentul ales de autorităţi - scrie acelaşi cotidian - nu a fost deloc întâmplător. Acestea au decis să intervină la aproape o săptămână, când ziariştii şi observatorii străini părăsiseră Minskul. Ideea ar fi aparţinut, potrivit dezvăluirilor mass-media din Belarus, lui Viktor Lukaşenko, fiul preşedintelui, consilier pe probleme de securitate naţională al acestuia. Regretabil este faptul că acţiunile autorităţilor au produs o sciziune în rândul opoziţiei. Liderul opoziţiei unite, Aleksandr Milinkevici, şi Aleksandr Kozulin, un alt fost candidat la preşedinţie, arestat în cursul demonstraţiei de sâmbătă, se învinuiesc reciproc de eşecul manifestaţiei, dând apă la moară autorităţilor, care au acuzat permanent opoziţia de incapacitate. În aceste împrejurări, chiar beneficiind de sprijinul Occidentului, este dificil de estimat în ce măsură îndemnul adresat de Milinkevici la crearea unei puternici coaliţii împotriva regimului actual va avea sorţi de izbândă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite