Lucrări care dăunează grav şcolii şi elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Grupul Şcolar din Şomcuta Mare se învaţă în două schimburi, iar orele sunt scurtate, din cauză că lucrările de renovare stagnează de un an şi sunt funcţionale doar jumătate din sălile de clasă.

La liceul din Şomcuta Mare, de un an se fac cursuri doar în jumătate dintre săli, biblioteca e în secretariatul liceului, mii de cărţi sunt inaccesibile elevilor, iar biroul directorului este pe hol.
„Era vorba să se facă lucrări de câteva săptămâni. Problema gravă este că nu ştiu când se termină”, ne-a spus directorul Ioan Coteţiu. Profesoara de informatică Claudia Măglăviceanu predă materia doar teoretic, deoarece calculatoarele sunt în cutii, stivuite pe coridor.
Din cauza lucrărilor, cei peste 600 de elevi sunt nevoiţi să înveţe în două schimburi, orele au fost reduse la 45 de minute, iar pauzele au fost şi ele scurtate cu 5 minute. „Mi-e greu să vin de dimineaţă, pentru că fac naveta din Văleni. Trebuie să mă trezesc la 6.30 şi e obositor”, spune Cristina Marchiş, elevă în clasa a VI-a.

Lucrări începute şi lăsate baltă

Nici pentru profesori nu e uşor. Unii au ore cu ambele serii de elevi. Cei care fac naveta din Baia Mare trebuie să stea în şcoală de la ora 8.00 până la 18.30, când se termină programul. Lucrările de renovare au început în februarie anul trecut, iar după o lună au fost întrerupte.
Muncitorii de la firma care a executat lucrările au început să dea jos tencuiala de pe pereţi şi tavan în săli din toate cele trei etaje ale clădirii, simultan. Trebuia aplicată o tencuială nouă, trebuia să se zugrăvească sălile de clasă şi să se refacă podelele. Lucrările au fost estimate la 1,9 milioane de lei.
Contractul a fost semnat de fostul primar, Petre Buteanu, deşi nu avea alocaţi pentru aceste lucrări decât puţin peste 300 de mii de lei. Ulterior au mai fost viraţi de la guvern încă 450 de mii de lei, bani care însă nu au fost suficienţi pentru finalizarea lucrărilor. Petre Buteanu nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere.

Contractul cu firma trebuie reziliat

Alb mai spune că au fost facturate lucrări neexecutate. Apar în acte 1.060 tone de moloz, deşi în unele săli de clasă nici măcar nu a fost dată jos vechea vopsea. Nici grosimea cimentului din pardoseală nu este reală. Conducerea IŞJ Maramureş dă vina pe primărie, care a încheiat contractul fără a avea toţi banii.
Dana Both, mamă a doi elevi, spune că a cerut prefecturii constituirea unei comisii pentru a găsi o soluţie. Directorul şcolii susţine acest demers. „Lucrările le putem face în regie proprie. Părinţii vor să cotizeze, ca să amenajăm mai repede sălile de clasă. Nu se poate câtă vreme există contractul cu firma”, zice directorul şcolii.
Primarul Alb a mai afirmat că este hotărât să rezilieze contractul cu firma constructoare, Întreprinderea Montaj Instalaţii  SA Baia Mare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite