Luaţi-vă bani cash la mare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul mic de bancomate instalate în staţiunile de pe litoralul românesc ridică o problemă turiştilor care aleg să-şi petreacă vacanţa la mare. Pentru a nu-şi pierde timpul în

Numărul mic de bancomate instalate în staţiunile de pe litoralul românesc ridică o problemă turiştilor care aleg să-şi petreacă vacanţa la mare. Pentru a nu-şi pierde timpul în căutarea unui ATM şi, eventual, să stea la cozi, turiştii se văd nevoiţi să-şi "încarce" portofelele cu numerar. Mai puţin de 150 de bancomate sunt instalate în 11 dintre staţiunile de la Marea Neagră.

Asta în condiţiile în care, în fiecare weekend, litoralul românesc este împânzit de peste 100.000 de turişti. Cele mai multe bancomate se găsesc în staţiunile Mamaia şi Mangalia. Lipsa bancomatelor în staţiuni este justificată de bănci prin costurile lunare pe care le presupun.

Aparatele sunt neprofitabile pentru bănci, pentru că sunt folosite doar în sezon, iar costurile de instalare, întreţinere şi chirie sunt mari.

Numărul scăzut de ATM-uri de pe litoral este justificat prin costurile mari de întreţinere, de instalare sau de chirie

Deşi turismul la Marea Neagră continuă să crească de la an la an, numărul de bancomate rămâne scăzut. Băncile justifică acest lucru prin neprofitabilitatea aparatelor.

Dacă te-ai hotărât să îţi petreci vacanţa de vară pe litoralul românesc, încarcă-ţi portofelul cu bani cash. De ce? Pentru că aici bancomatele sunt destul de puţine şi s-ar putea să îţi ia ceva timp să găseşti unul. În plus, dacă dai de un bancomat, s-ar putea să ai ghinionul ca acesta să fie temporar suspendat sau să stai să aştepţi la rând, având în vedere numărul mare de turişti.

Mai puţin de 150 de bancomate sunt instalate în 11 dintre staţiunile de la Marea Neagră. Asta în condiţiile în care în fiecare weekend litoralul românesc este împânzit de peste 100.000 de turişti.

Cele mai multe, în Mamaia şi în Mangalia

Cele mai multe bancomate se găsesc în staţiunile Mamaia şi Mangalia. De exemplu, dintre cele 22 de ATM-uri instalate de BCR pe litoral, 8 se regăsesc în Mamaia şi tot 8 în Mangalia. BRD are instalate 14 bancomate, în medie, câte unul în fiecare staţiune. Banca a pus la dispoziţia turiştilor un ATM şi în Vama Veche.

Costuri prea mari pentru bănci

Pentru a compensa lipsa de ATM-uri din staţiuni, băncile oferă ca proximă soluţie aparatele montate în municipiul Constanţa. Aici, acestea sunt mult mai numeroase decât numărul cumulat pe tot litoralul. De exemplu, BRD deţine în Constanţa 40 de bancomate, BCR 8, iar Bancpost peste 20.

Deficitul de bancomate de care suferă staţiunile de la Marea Neagră este justificat prin costurile lunare pe care le presupun. "Numărul redus de ATM-uri este determinat de costurile de transport şi de instalare care sunt relativ mari, precum şi de timpul şi demersurile necesare instalării liniilor de comunicaţii şi a primirii avizelor din partea autorităţilor locale.

De asemenea, dacă ATM-ul nu este instalat în bancă, în majoritatea cazurilor trebuie achitată şi o chirie lunară către proprietarul spaţiului", a explicat Eduard Possler, directorul Departamentului de Carduri din cadrul CEC Bank. Şi ponderea mare a turiştilor care vin în staţiuni cu servicii preplătite reprezintă unul dintre motivele pentru care numărul de bancomate este unul redus, spune Mioara Georgescu, director de Dezvoltare în cadrul departamentului de carduri Piraeus Bank.

ATM-urile sunt retrase toamna

Totodată, bancherii spun că odată cu închiderea sezonului estival, care durează maximum patru luni, numărul de tranzacţii la bancomatele din staţiuni scade la aproape zero. "Din acest motiv, politica generală a băncilor este de a încerca să reloce bancomatele în cauză, spre sfârşitul sezonului, în zonele unde ele vor fi folosite intens de către posesorii de carduri", a arătat Cornel Cojocaru, director de comunicare din cadrul BCR.

Cu cash la comerciant

Greu de găsit sunt şi POS, aparatele de plată la comerciant. În acest caz, absenţa acestora este motivată prin varii motive atât de bănci, cât şi de comercianţi. Bancherii spun că reticenţa de a instala POS-uri vine din partea agenţilor comerciali, care se tem fie de fraude, fie de întârzierea procesului de intrare în posesia lichidităţilor.

În plus, să nu ignorăm faptul că, în cazul teraselor şi al restaurantelor, acceptatoarele de plată constituie un inamic pentru ospătarii dornici de bacşişuri. Dacă o parte dintre bancomate sunt relocate la final de sezon, POS-urile rămân blocate la comerciant chiar şi după închiderea temporară a afacerii. "BCR menţine în locaţiile sezoniere POS-urile, revenind să le repună în funcţiune în următorul sezon estival", ne-a mai spus Cojocaru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite