Loviţi de criză, greii bancari rămân departe de România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul acestui an, 45 de bănci din străinătate au notificat Banca Naţională a României (BNR) că intenţionează să desfăşoare operaţiuni financiare pe piaţa locală.

De la începutul acestui an, 45 de bănci din străinătate au notificat Banca Naţională a României (BNR) că intenţionează să desfăşoare operaţiuni financiare pe piaţa locală.

Criza financiară, care a indus o lipsă acută de lichidităţi, i-a determinat însă pe bancherii străini să amâne începerea activităţii în România. Printre băncile care şi-au manifestat interesul pentru piaţa românească se numără nume grele precum Barclays Bank, BNP Paribas, Credit Suisse International, Danske Bank sau ING Bank N.V.

Analiştii spun că 2008 este un an complicat, iar după cum merg lucrurile în momentul de faţă, este greu de crezut că marii bancheri din străinătate vor veni curând în România.

Dacă ar fi venit, băncile europene ar fi desfăşurat aici o gamă largă de sevicii, cum ar fi acordarea de credite, preluarea de depozite, leasing, factoring sau finanţarea tranzacţiilor comerciale.

Deşi 156 de instituţii financiare şi-au anunţat posibila intrare pe piaţa din România, nu se anunţă mari schimbări în sistem în acest an

Cu toate că şi-au exprimat interesul de a intra pe piaţa românească, băncile străine rămân rezervate din cauza crizei de pe pieţele financiare externe.

De la începutul acestui an, încă 45 de bănci din străinătate au notificat Banca Naţională a României (BNR) că intenţionează să desfăşoare operaţiuni financiare pe piaţa locală. Acestea se adaugă celor 111 instituţii de credit care s-au înscris pe listă încă din primul an de la aderarea României la Uniunea Europeană.

Cele mai multe dintre bănci au notificat banca centrală ca pe un proces administrativ, care le-ar putea permite să ofere servicii direct atunci când vor dori să o facă. "De la a anunţa banca centrală şi până la a începe operaţiunile într-o ţară e cale lungă", spune Eugen Rădulescu, consilierul guvernatorului BNR.

În plus, acesta este de părere că turbulenţele de pe pieţele externe au diminuat semnificativ şansele ca băncile străine să-şi transforme intenţiile în fapte reale. "Este un an complicat. Băncile duc lipsă de lichiditate, iar după cum merg lucrurile pe pieţele externe, nu cred că cele care au notificat vor intra pe piaţa românească", a explicat Rădulescu.

Britanicii, interesaţi de piaţa românească

În acest context, este greu de crezut că numărul celor 42 de bănci din România va creşte în următoarea perioadă. Acest lucru s-ar putea întâmpla, poate, doar în cazul în care o bancă din străinătate va lua decizia de a furniza servicii printr-o sucursală şi nu în mod direct.

Dacă în 2007 campioni în intenţii au fost britanicii (inclusiv bănci străine prin birourile din Anglia), anul acesta, austriecii, dar şi luxemburghezii au fost cei care şi-au exprimat cel mai mare interes de a furniza servicii în mod direct în ţara noastră. Astfel, de la începutul anului, banca centrală a primit notificări din partea a câte şapte instituţii din Austria, respectiv Luxemburg.

Băncile din Marea Britanie şi-au menţinut interesul manifestat în 2007, astfel încât anul acesta încă şase instituţii şi-au anunţat intenţia de a opera pe piaţa românească. "Marea Britanie este polul sistemului bancar mondial, este normal să manifeste interes pentru o piaţă emergentă, cum este cea românească. Dacă nu ar fi fost criza financiară, probabil că demersurile nu ar fi rămas la stadiul de notificare", este de părere consilierul guvernatorului băncii centrale.

Nume grele pe lista cu notificări

Printre băncile care şi-au manifestat interesul pentru piaţa românească se înscriu nume grele precum Barclays Bank, BNP Paribas, Credit Suisse International, Danske Bank sau ING Bank N.V. Potrivit notificărilor făcute, majoritatea instituţiilor doresc să deruleze pe piaţa locală întreaga gamă de servicii reglementate de legislaţia în vigoare.

Opt emitenţi de monedă electronică

În ceea ce priveşte instituţiile emitente de monedă electronică care au anunţat banca centrală de intenţia furnizării de servicii în ţara noastră, toate acestea sunt înregistrate în Marea Britanie. Patru dintre notificări au fost făcute în 2007 şi tot patru în primele şase luni ale acestui an.

Printre instituţii se numără Google Payment Limited, Firepay UK şi Alliance & Leicester. Moneda electronică permite accesul doar la un depozit electronic constituit în prealabil şi care poate fi sau nu reîncărcabil cu o anumită valoare. Monedă electronică pot fi chip-cardurile, memoriile unui calculator sau alte dispozitive electronice din care se pot face plăţi.

Instituţiile financiare nebancare nu se îngrămădesc să se înscrie pe lista celor care doresc să ofere împrumuturi în România. Anul acesta nu s-a primit nicio notificare, în timp ce, în 2007, doar trei instituţii şi-au anunţat această intenţie.

Ţările de apartenenţă ale băncilor care au notificat BNR în 2008

Ţara Nr. bănci
Austria 7
Cipru 1
Estonia 1
Finlanda 2
Franţa 4
Germania 2
Gibraltar 3
Grecia 1
Irlanda 3
Islanda 1
Luxembourg 7
Malta 1
Marea Britanie 6
Olanda 3
Spania 1
Ungaria 2

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite