Loteria a păcălit România cu 84 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suma reprezintă TVA şi impozit pe profit neplătite din anul 2005 Un control al Agenţiei Naţionale Antifraudă a descoperit mai multe nereguli în contractele încheiate între Loteria

Suma reprezintă TVA şi impozit pe profit neplătite din anul 2005

Un control al Agenţiei Naţionale Antifraudă a descoperit mai multe nereguli în contractele încheiate între Loteria Naţională şi două firme din Grecia.

Un control al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală a scos la iveală faptul că Loteria Naţională a fentat bugetul de stat cu aproximativ 84 milioane de lei.

Suma reprezintă TVA şi impozit pe profitul realizat în România de firmele greceşti Intrarom şi Intralot, care au finanţat un contract de credit pentru implementarea programului "video-loterie". Este vorba de jocurile electronice tip cazino şi non-cazino, adică poker, Black-Jack, Keno, Bingo.

Oficialii ANAF - Direcţia Antifraudă susţin că Loteria, în calitate de beneficiar al serviciilor contractate, avea obligaţia "de a calcula, reţine la sursă şi vira la bugetul general consolidat" cele 84 milioane de lei înainte de a face plăţile către cele două firme din Grecia.

Potrivit inspectorilor, până în luna decembrie 2005, Loteria plătise elenilor pentru furnizarea de echipamente şi servicii de întreţinere 42 milioane de euro. Până la finalizarea contractului, în anul 2013, vor mai trebui achitate alte aproape 100 milioane de euro.

Nereguli pe bandă rulantă

Direcţia Antifraudă a analizat şi două contracte semnate de Loteria Naţională în 1992 şi 2003. Primul avea ca obiect "livrare şi prestaţii" cu Intracom şi Intralot, iar cel din 2003 a fost încheiat pentru implementarea programelor video-loto cu Intralot, Intracom şi Lotrom. Conform inspectorilor fiscali, pe lângă faptul că nu s-a organizat procedura de licitaţie, cele două contracte şi actele adiţionale "sunt neclar redactate".

Anchetă la DNA

În acest moment, DNA are în lucru o anchetă privind modul în care s-au semnat aceste acte şi a început deja urmărirea penală pe numele a 10 persoane. Printre învinuiţi se numără foştii membri AGA ai Loteriei, deputatul PDL Cristian Boureanu - la acea vreme consilier al ministrului de finanţe, precum şi ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, fost secretar general adjunct în Ministerul de Finanţe. Cei doi au semnat o parte din actele adiţionale ale contractului.

Loteria cere anularea controalelor ANAF

Preşedinta Loteriei Române Liliana Ghervasuc-Mincă solicită magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti anularea constatărilor Raportului de Inspecţie Fiscală nr. 13877/30.10.2007, precum şi a deciziei de impunere 25/02.11.2007. Liliana Ghervasuc susţine că, în conformitate cu prevederile Codului fiscal, creditele de tipul celor luate de Loterie sunt scutite de la plata TVA.

Angajaţii cer cotă-parte din profit

Angajaţii Companiei Naţionale Loteria Română au pichetat, ieri, sediul Ministerului Economiei şi Finanţelor, cerând o cotă-parte din profitul instituţiei, precum şi abrogarea Legii 22/1969 privind angajarea gestionarilor şi constituirea de garanţii.

Această acţiune survine după ce, săptămâna trecută, liderii sindicatului le-au trimis premierului şi ministrului economiei şi finanţelor o scrisoare deschisă prin care solicitau ca salariaţii Loteriei Române să beneficieze de o cotă din profitul net al companiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite