Londra nu va putea aplica restricţiile impuse românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Britanice, Paul Beza, crede că guvernul de la Londra a dat dovadă de exces de zel când a impus regulile pentru circulaţia forţei de muncă din România

Preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Britanice, Paul Beza, crede că guvernul de la Londra a dat dovadă de exces de zel când a impus regulile pentru circulaţia forţei de muncă din România în Marea Britanie. El consideră că, mai devreme sau mai târziu, aceste reglementări vor trebui anulate.
- De ce au păstrat autorităţile de la Londra vizele pentru cetăţenii români până la 31 decembrie 2006?
- Pentru noi, oamenii de afaceri britanici, este ceva de neînţeles. Este o chestiune cu care eu nu am fost de acord şi împotriva căreia am făcut lobby. Ne apropiem totuşi de o situaţie politică deosebit de delicată. Începând de la respingerea Tratatului constituţional, au început să se audă voci că nu trebuie să mai fie extinderi. Toate acestea sunt decizii politice care aproape întotdeauna au afectat relaţiile economice. Marea Britanie a înăsprit regimul vizelor de lucru într-un moment în care se va vedea obligată să renunţe la ele într-un viitor relativ apropiat, de ordinul a doi, trei ani. Vorbim de nişte lucruri temporare, nu trebuie să spun asta, dar o spun: jumătate din aceste reglementări nu vor putea fi puse în practică. Este o chestiune simplă: dacă spui că ai nevoie de 20 de munci-tori în agricultură, să ştii că vor fi 30. Sunt cu totul alte regimuri pentru lucrătorii calificaţi. Dar, până la ridicarea vizelor de călătorie pe termen limitat, sunt mai puţin de două luni.
- De ce sunt nemulţumiţi oamenii de afaceri britanici?
- Cercurile de afaceri doresc întotdeauna reducerea birocraţiei şi a cerinţelor legale oneroase. Reglementarea forţei de muncă şi încheierea unui contract de muncă este ceva mai uşoară în Marea Britanie decât în restul Europei. Pentru cercul de mici întreprinzători, este un detaliu foarte, foarte important. Legile europene impun o limită de 35 de ore de muncă pe săptămână, dar toată lumea ştie că, la micul întreprinzător, el şi familia sa lucrează, să zicem, 70 de ore pe săptămână. Iată că, dintr-o dată, ei nu respectă o legislaţie europeană. Există o portiţă de ieşire pentru întreprinderea mică şi mijlocie pentru că se ştie că este o reglementare care nu poate fi aplicată.
- Cum credeţi că vor evolua relaţiile economice româno-britanice după 1 ianuarie 2007?
- Nu cred că va exista o diferenţă majoră, pentru că în procesul de aderare s-au înlăturat majoritatea barierelor. Ceea ce va fi cu totul şi cu totul deosebit va fi că şi la graniţa română cu celelalte ţări din Uniunea Europeană nu vor fi controale vamale. Deci fluxul mărfurilor nu mai este "împiedicat". Vămuirea produselor importate în spaţiul Uniunii Europene se face la punctul de intrare în Uniune, care poate fi oriunde în cele 27 ţări membre. Un alt lucru important este schimbarea tonului, pentru că România va fi un membru al Uniunii Europene, nu o ţară care încearcă să intre în UE.
- Se va schimba percepţia faţă de România?
- Da, în mod sigur. Poate la nivelul străzii, nu neapărat imediat, dar în relaţiile oficiale şi oficioase, nu mai poate să apară acelaşi ton. Nu se va mai spune: "trebuie să faceţi aşa", ci: "noi credem că trebuie să faceţi aşa". Este o mică diferenţă. Dacă vreţi, poate vom fi mai politicoşi unii cu alţii.
- Va fi mai uşor pentru un om de afaceri român să-şi deschidă un business în Marea Britanie?
- Nu a fost niciodată dificil. De cele mai multe ori, cea mai mare dificultate a fost necunoaşterea, pentru că nu a fost niciun fel de limitare. Oricine are o slujbă sau o sursă de venit poate cumpăra pământ sau casă în Marea Britanie. Faptul că sunt relativ puţini români care fac afaceri în Marea Britanie depinde şi de ofertă, de modul cum se satisface, de către potenţialii afacerişti, cererea de pe piaţa Britanică.
----
Paul Beza s-a născut acum 71 de ani în România, dar a emigrat în Marea Britanie în perioada comunistă. A studiat în România şi Marea Britanie şi este de profesie inginer. Pe lângă funcţia de preşedinte al Camerei de Comerţ Româno-Britanice, Beza este şi preşedintele societăţii Brittain Engineering Ltd.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite