Locuri de veci concesionate doar cu dovada de muribund!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria oraşului Piteşti le cere solicitanţilor de locuri de veci acte medicale care să ateste că suferă de boli în faze terminale, pe motiv că suprafaţa cimitirului din oraş este

Primăria oraşului Piteşti le cere solicitanţilor de locuri de veci acte medicale care să ateste că suferă de boli în faze terminale, pe motiv că suprafaţa cimitirului din oraş este limitată

Incredibil, dar adevărat! Piteştenii care vor să obţină concesionarea unui loc de veci de la Primăria Piteşti nu au nicio şansă dacă nu suferă de boli incurabile în fază terminală şi dacă nu dovedesc acest lucru sau dacă nu sunt deja... decedaţi. Pentru că în acest moment nu mai sunt disponibile decât 20 de astfel de locuri în Cimitirul Sfântul Gheorghe din Piteşti, primăria a decis să le împartă în funcţie de... urgenţe.

Sute de persoane fac zilnic drumuri fie la primărie, fie la Administraţia Cimitirelor din Piteşti, aflată în subordinea primăriei, pentru concesionarea unui loc de veci. Majoritatea fiind bătrâni, spun că vor să vadă dinainte locul unde vor fi înmormântaţi, să-şi aranjeze treburile din timp, ca să nu fie o povară prea mare pentru rude când vor trece pe lumea cealaltă. Bătrânii nu au însă nicio şansă de izbândă dacă nu fac dovada, cu acte medicale, că mai au foarte puţin de trăit.

"Trebuie să fac dovada că urmează să mor mâine"

Maria Tudose, o pensionară aflată la o vârstă venerabilă, nu ratează nicio audienţă a primarului Piteştiului, Tudor Pendiuc. Oful ei cel mare - un loc de veci în Cimitirul Sfântul Gheorghe. Femeia venise şi ieri la primărie, să afle dacă s-a schimbat situaţia. Răspunsul primit a fost acelaşi, nu sunt locuri de veci. "De fiecare dată când merg în audienţă la domnul primar, mi se spune că nu sunt locuri, că trebuie să fac dovada că urmează să mor mâine. Mi-a şi zis domnul primar: <> . Eu, de murit, oi muri, azi, mâine, când o vrea Dumnezeu, că nu pot să mă programez singură, dar vreau să văd şi eu unde mi-e groapa, să-mi curăţ locul, să-mi aranjez mormântul... Cum adică să mor fără să ştiu eu unde mi-e locşorul pe lumea ailaltă?! Păi d-aia nici nu mai pot să mor, de grija asta de am pe cap!", ne spune femeia, necăjită că nici de data asta autorităţile n-au găsit-o aptă... de a muri.

Cele mai multe cereri aprobate, ale bolnavilor de leucemie

Cererile pentru un loc de veci care vin pe adresa Primăriei Piteşti sunt trimise la Administraţia Cimitirelor, aflată în subordinea primăriei. Potrivit directorului administraţiei, Dumitru Cârstea, acestea trebuie să fie însoţite de documente de la medicul specialist, medicul de familie sau de un bilet de externare care să certifice că doritorul nu mai are mult de trăit. Până acum, cele mai multe solicitări admise au fost pentru persoanele care au dovedit că sunt bolnave de leucemie, în fază terminală, sau pentru cele care deja au murit. Bătrânii se plâng că locurile de veci din curtea bisericilor oraşului sunt prea scumpe pentru ei, ajungând şi la 1.200 de lei.

Singura soluţie, din punctul lor de vedere, o constituie concesionarea unui loc de la primărie, care costă 420 de lei.

Primarul dă asigurări că nimeni nu va rămâne neîngropat

Primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc (foto), recunoaşte că le cere oamenilor acte care să dovedească bolile grave de care suferă pentru a primi un loc de veci: "Ne pare rău că oamenii sunt nevoiţi să vină cu documente care să ateste că sunt într-o situaţie-limită, dar altfel nu avem cum să-i departajăm pe cei care au nevoie iminentă de un loc de veci şi cei care mai pot aştepta o perioadă", ne-a declarat primarul. De altfel, edilul a ţinut să ne asigure că niciun piteştean nu a rămas până acum neîngropat şi nici nu se va întâmpla acest lucru. "Nădăjduim că până la finele acestei primăveri vom termina lucrările la cimitirul din Prundu (n.r. - unul dintre cartierele Piteştiului). Acestea trebuiau terminate de anul trecut, însă terenul este unul dificil, se surpă mereu. În ceea ce priveşte extinderea Cimitirului Sfântul Gheorghe, mai aşteptăm un răspuns de la Ministerul Apărării Naţionale, al cărui teren se află în prelungirea cimitirului. Până acum nu ne-au dat niciun răspuns. Sperăm ca în cel mult o lună situaţia să revină la normal", ne-a mai declarat primarul.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite