Locuitorii din Dărmăneşti cer închiderea rafinăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza poluării sistematice la care sunt supuşi, oamenii au reclamat unitatea la Garda de Mediu. Câteva zeci de persoane, printre care şi foşti angajaţi ai rafinăriei, au semnat o

Din cauza poluării sistematice la care sunt supuşi, oamenii au reclamat unitatea la Garda de Mediu.

Câteva zeci de persoane, printre care şi foşti angajaţi ai rafinăriei, au semnat o sesizare către autorităţile de mediu din Bacău, în care au reclamat nivelul înalt de poluare şi au solicitat să fie luate măsuri. Petiţionarii cer oprirea de urgenţă a rafinăriei şi realizarea unor investiţii pentru reducerea poluării.


Locuitorii din localitatea Dărmăneşti au sesizat autorităţile de mediu din Bacău asupra efectelor pe care le au emisiile de gaze care provin de la rafinăria Dărmăneşti. Ei susţin că sănătatea lor şi mediul în care trăiesc se află în pericol.

Pădurile şi apele din jur, în special lacul de acumulare Valea Uzului, care este sursa de apă potabilă a Bacăului, sunt afectate de amestecul de gaze combustibile toxice care sunt arse la faclă şi în termocentrală, iar apoi sunt evacuate în atmosferă.

La rafinăria din Dărmăneşti se prelucrează zilnic 2.000 tone de reziduuri cu o concentraţie de sulf de peste 3%. Din această materie primă rezultă 400 tone de cocs pe zi cu un procentaj de sulf de peste 4%, motorină şi benzină de calitate inferioară.

Locuitorii cer, în condiţiile în care nu există o instalaţie de desulfurare a gazelor şi de recuperare a sulfului, închiderea rafinăriei. Ei vor să acţioneze în instanţă conducerea rafinăriei şi să apeleze chiar şi la ajutorul instituţiilor legislative europene în cazul în care autorităţile nu vor lua măsuri.

Autorităţile locale susţin că mediul este curat

Peste 10% din materia primă prelucrată la Dărmăneşti se transformă într-un amestec de gaze toxice care sunt arse în termocentrală şi evacuate în atmosferă, adică 200 tone pe zi, cantitate ce conţine aproximativ 40 tone de sulf în compuşi ca dioxid de sulf, hidrogen sulfurat, mercaptani.

Probele de apă prelevate periodic din lacul de acumulare Poiana Uzului, de către Direcţia Apelor Siret, nu arată însă că indicatorii au fost depăşiţi, în ciuda faptului că localitatea Dărmăneşti este mai tot timpul acoperită, din cauza poluării, de o ceaţă puturoasă, mirosul predominant fiind cel de sulf.

Autorităţile îşi susţin, la rândul lor, punctul de vedere. Rafinăria are autorizaţie integrată de mediu şi, în baza acesteia, are o anumită libertate de a emite gaze poluante. Sub semnul întrebării este pusă totuşi aparatura de testare a probelor de aer, deţinută de Agenţia de Mediu sau modul în care se fac analizele.

Aceste răspunsuri, venite din partea autorităţilor locale, i-au determinat pe locuitorii din Dărmăneşti să ceară atât revizuirea autorizaţiei de mediu, cât şi efectuarea analizelor de apă şi aer la un laborator din străinătate. Ei susţin că, potrivit legii, poluatorul este obligat să accepte aceste demersuri şi să suporte costurile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite