Locuitorii Capitalei se tem sa iasa noaptea din casa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu privind violenta urbana si toleranta, realizat la nivelul populatiei cu studii medii si superioare din Bucuresti, arata ca principalele probleme cu care se confrunta oamenii sunt ineficienta

Un studiu privind violenta urbana si toleranta, realizat la nivelul populatiei cu studii medii si superioare din Bucuresti, arata ca principalele probleme cu care se confrunta oamenii sunt ineficienta autoritatilor, lipsa masurilor de protectie a cetateanului si de aplicare a legii.
Legea nu se aplica in Romania, cred 81 la suta din bucuresteni. Capitala este perceputa ca un oras violent, in care numarul infractiunilor declarate este mai mic decat al celor reale. In timp ce Politia spune ca scade numarul infractiunilor, cetatenii dceclara ca numarul furturilor este in crestere, dar nu se mai obosesc sa raporteze autoritatilor. O treime din barbatii Capitalei declara ca ii este frica sa iasa din casa din cauza unor agresiuni fizice si verbale. Populatia Capitalei este insa una toleranta, care face distinctia intre gastile de cartier si grupurile mafiote. Cercetarea a fost realizata de Catedra de Sociologie a SNSPA, sub coordonarea conf. dr. Marius Pieleanu, specialist in studiul deviantei.
Mai bine un sot negru, decat un arab sau maghiar
Cele mai importante probleme percepute la nivelul Bucurestiului sunt saracia, lipsa locuintelor si delincventa. Cazurile de agresiune fizica se distribuie aproape egal pe sexe, insa doar 9% din barbati si 15% din femeile agresate le-au raportat la politie. Cazurile de furt de bani sau acte raportate la politie sunt ingrijorator de reduse. Neincrederea in politie este foarte mare, de 72% in cazul femeilor. In cazul in care a fost sparta locuinta, o treime declara ca nu a raportat la politie. La fel, in cazul spargerii masinii. Peste doua treimi din barbati nu reclama spargerea, daca masina nu a fost avariata grav. Studiul arata ca oamenii percep sectorul 1 ca o zona in care numarul masinilor sparte este mai mic - fiind un sector cu mai multe case, iar locuitorii au garaje pentru autoturisme. Sectorul 4 este perceput ca zona in care se sparg cele mai multe locuinte. Violenta este atribuita mai ales strainilor: ei sunt perceputi ca fiind cei mai violenti locuitori ai Capitalei. Saracii sunt vazuti ca fiind cele mai frecvente victime ale violentei, iar cei bogati sunt perceputi "la adapost". In plin caz Iovan, legitima aparare era considerata justificata de doar 30% din barbati. Se poate spune ca victima violentei este femeie, batrana, din patura saraca, de nationalitate romana si care face parte din populatia majoritara. Intrebati in ce masura se respecta legile, 81% spun ca in masura mica si foarte mica pedepsele sunt considerate prea mici: pentru 61% din repondenti, perceptia este ca nu se aplica legea. Un numar mare dintre repondenti sprijina pedeapsa cu moartea, desi sondajul a fost efectuat in randul populatiei care are acces la stiri si cunoaste normele europene in domeniu: 37% din bucuresteni cred ca pedeapsa cu moartea ar trebui introdusa in Romania. Daca ar fi sa se mute, bucurestenii ar schimba Capitala din cauza zgomotului. In ce priveste toleranta, repondentii ar accepta mai degraba un negru ca sot pentru fiica decat un rrom, un arab sau un maghiar. Cel mai rau este vazut un recidivist, nici macar 20 la suta din bucuresteni nu dau o sansa de reintegrare fostilor puscariasi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite