Locuinţele vechi, cu 33% mai ieftine decât în septembrie 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuinţele vechi, cu 33% mai ieftine decât în septembrie 2008
Locuinţele vechi, cu 33% mai ieftine decât în septembrie 2008

Apartamentele bucureştene de una până la trei camere s-au scumpit însă cu 0,4% în septembrie.După câteva luni de oscilaţii semnificative, preţurile locuinţelor din Capitală par să fie aproape de atingerea unui punct de echilibru.

Citiţi şi:
"Locuinţele vechi, o piaţă neechilibrată"

Adevarul.it: Iată cât costă chiriile în România, Italia şi Spania

Adevarul.es: În provincia Castellon sunt 235.783 de case nelocuite
Timişoara: Cum pescuiesc dezvoltatorii imobiliari clienţi în apele tuburi ale crizei 

Variaţia preţurilor locuinţelor din Capitală s-a situat în septembrie sub un punct procentual, un nivel semnificativ mai redus decât în lunile precedente. Astfel, garsonierele, apartamentele de două şi trei camere au înregistrat o scumpire medie de 0,4%, potrivit unei analize realizate de MagazinuldeCase.ro. Spre comparaţie, în iulie a fost consemnată o creştere medie a preţurilor de 2%, ce a fost urmată de o scădere medie de 3% în luna august.

49.500 de euro pentru o garsonieră

În septembrie, valoarea medie al unei garsoniere în Bucureşti este de 49.500 de euro, în creştere cu 1% faţă de luna august, cand preţul de strigare a fost de aproximativ 49.000 de euro. Pentru apartamentele cu două camere, preţul mediu s-a ridicat la 72.650 de euro, faţă de 73.000 de euro în august, ceea ce reprezintă o scădere de 0,4%. Preţul mediu al apartamentelor cu trei camere a crescut cu 0,6%, de la 100.000 de euro în august, la 100.600 de euro în septembrie.
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile iniţiale cerute de proprietari au înregistrat un declin major. Potrivit datelor MagazinuldeCase.ro, scăderea faţă de preţurile medii din septembrie 2008 se ridică la aproape 33%. Astfel, o garsonieră costa anul trecut 74.2000 de euro, un apartament cu două camere 109.000 de euro, iar unul cu trei camere 147.700 de euro. Diferenţa faţă de luna septembrie a anului 2007 este ceva mai redusă, încadrându-se între 21% şi 25%.

Mai e loc de scădere în oraşele din ţară

Şi în oraşele mari din ţară se remarcă acelaşi trend de diminuare a variaţiilor înregistrate de preţurile locuinţelor. Modificările din ultima lună au fost moderate comparativ cu evoluţiile înregistrate în primele două luni de vară. „În general, perioadele în care dinamica preţurilor înregistrează fluctuaţii mari sunt urmate de perioade mai liniştite din acest punct de vedere”, explică Daniel Crainic, director de marketing imobiliare.ro. Cu toate acestea, nu se poate spune că acesta este punctul final al trendului general de ieftinire. „Cred că palierul pe care s-au aşezat acum preţurile are de-a face cu aşteptările ridicate ale proprietarilor legate de programul «Prima Cas㻓, spune Adrian Erimescu, directorul Imobiliare.ro, adăugând că, în opinia sa, valorile actuale nu sunt reale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite