Locuinţe mai ieftine în numai 2-3 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca urmare a corecţiilor la nivel global a valorii proprietăţilor imobiliare, şi jucătorii autohtoni îşi revizuiesc discursul cu privire la creşterea pieţei autohtone. Repercusiunile

Ca urmare a corecţiilor la nivel global a valorii proprietăţilor imobiliare, şi jucătorii autohtoni îşi revizuiesc discursul cu privire la creşterea pieţei autohtone.

Repercusiunile cutremurelor imobiliare din Europa, dar şi de peste Ocean se fac simţite şi în România. Una dintre cele mai importante componente ale pieţei de profil, percepţia investitorilor, suferă mutaţii profunde. Preţurile locuinţelor nu dau încă înapoi. Însă, dacă în urmă cu numai o lună, reprezentanţii agenţiilor imobiliare şi dezvoltatorii declarau la unison că vor urma decenii de prosperitate pentru afacerile de gen, acum opiniile lor sunt mult mai rezervate.

Piaţa imobiliară din România ar putea fi dominată de cumpărători mult mai rapid decât se progonoza. Michael Lloyd, managing partner al proiectului Băneasa, a declarat pentru "Adevărul" că, în actualele condiţii, în numai 2-3 ani, vânzătorii nu vor mai fi cei care care vor deţine poziţia dominantă. "Criza globală va fi inevitabil resimţită şi în România. Cred însă că pieţele emergente sunt cele care vor fi afectate în cea mai mică măsură şi care îşi vor reveni cel mai rapid", afirmă Michael Lloyd.

Şi reprezentanţii agenţiilor imobiliare îşi nuanţează poziţiile în contextul evoluţiilor internaţionale. "Pieţele europene sunt pieţe mature, spre deosebire de a noastră, care este o piaţă emergentă. În România, cererea este ridicată şi oferta încă limitată. Pe acest fond estimăm că piaţa ar putea să intre într-o zonă de echilibru peste aproximativ 4-5 ani", spune Florin Nine, investment manager al companiei Regatta. Mai puţin optimistă se arată Irina Petrescu, directorul de vânzări al agenţei Esop Consulting.

"Evoluţia pieţei imobiliare europene este un important semnal de alarmă, ce avertizează asupra pericolului reprezentant de creşterea accelerată şi necontrolată a preţurilor locuinţelor. La noi însă proiectele rezidenţiale au început să apară în urmă cu doar 2-3 ani. În mod evident, scumpirile vor stagna în momentul în care oferta şi cererea vor atinge un echilibru, fapt care, în opinia noastră, nu se va petrece mai repede de 3-4 ani", precizează Irina Petrescu.

Florin Nine atrage însă atenţia asupra faptului că în piaţă se anunţă constant noi şi noi proiecte. "Dacă ele s-ar livra rapid pe piaţă, atunci perioada de echilibru s-ar putea instala mai devreme. Argumente pentru cererea ridicată din prezent sunt vânzarea off plan a proiectelor, veniturile în creştere ale populaţiei, dar şi condiţiile facile de obţinere a unui credit ipotecar", mai spune reprezentantul Regatta.

Tigrii baltici, în genunchi. Urmează România?

După mai mult de cinci ani de creşteri galopante, preţurile caselor din statele baltice au intrat pe o pantă descendentă. "În prezent, un volum mare de fonduri speculative intră în România şi în Bulgaria", a declarat Peter Morris, director general al agenţiei imobiliare Oberhaus, potrivit agenţiei de presă Mediafax. Unii analişti spun că acesta este începutul unui lung declin, exacerbat de faptul că economiile Letoniei, Lituaniei şi Estoniei sunt supraîncălzite şi afectate de o inflaţie ridicată.

Ciprian Lopată, CEO al agenţiei Arco Real Estate Consulting, reprezentanţa românească a companiei baltice cu acelaşi nume, spune că vorbim de stadii diferite de dezvoltare a acestor pieţe şi că o comparaţie nu este realistă. "Statele în care se fac astăzi corecţii construiesc de zeci de ani. În România nu s-a construit timp de 50 de ani. În ţările baltice, se remarcă o stagnare a pieţei doar în Estonia şi în Letonia, ca urmare a condiţiilor de creditare impuse de bănci. Dar în aceste ţări se construieşte de peste 15 ani, lucru care nu se întâmplă în România", argumentează Ciprian Lopată.

O opinie similară este exprimată şi de Eugen Paternic, general manager al companiei imobiliare City Expert. Acesta crede că nu se poate face o comparaţie validă între evoluţiile pieţei imobiliare din ţările baltice. "Companii-gigant, Microsoft, Renault şi altele au anunţat deschiderea de centre în România. Piaţa imobiliară românească îşi va continua ritmul alert şi ascendent fără a fi afectată de criza internaţională.

În momentul de faţă, cererea depăşeşte oferta, aşa că nu trebuie să ne facem griji pentru un eventual colaps al imobiliarelor româneşti. Atât timp cât România are un ritm accelarat de creştere economică, 70% din economie fiind privată, şi o expunere limitată la piaţa creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc, investitorii pot fi liniştiţi. Având în vedere şi poziţia bună a indicatorilor economici fundamentali, nu se poate vorbi de criză", apreciază Eugen Paternic.

Aproximativ 90.000 de tranzacţii imobiliare pe lună

Şi statisticile par să confirme optimismul moderat al specialiştilor din piaţa imobiliară. Afacerile de profil evolueză, cel puţin pentru moment, destul de puternic. Atât numărul tranzacţiilor încheiate efectiv, cât şi sumele virate cu titlu de impozit la bugetul statului cresc semnificativ, fiind de câteva ori mai mari faţă de anul trecut.

Potrivit datelor furnizate pentru "Adevărul" de către Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR), în luna iunie, spre exemplu, au fost încheiate în România 87.397 de tranzacţii imobiliare (n.r. - acestea includ actele de vânzare-cumpărare, dar şi donaţiile, schimbul imobiliar sau contractele de întreţinere etc). În primul semestru al acestui an, notarii publici au "parafat" un număr de 227.235 de tranzacţii, comparativ cu 139.838, în primele cinci luni ale acestui an, rezultând astfel aporape 90.000 de tranzacţii încheiate numai în luna iunie.

Creşterea numărului acestora, în paralel cu modificarea de la 1 ianuarie 2007 a sistemului de impozitare din acest domeniu, a adus şi bugetului sume importante. Potrivit situaţiei UNNPR, impozitele calculate şi încasate de notarii publici din România în contul tranzacţiilor imobiliare încheiate în perioada ianuarie-iunie a.c. s-au ridicat la 495,5 milioane lei, adică aproximativ 155 de milioane de euro, faţă de 295 milioane lei(n.r. - aproximativ 90 de milioane de euro), în perioada ianuarie-mai 2007.

Cum doar în luna iunie statul a încasat un impozit total aferent tranzacţiilor imobiliare încheiate de peste 65 de milioane de euro, putem spune astfel că mijlocul acestui an a fost foarte activ şi productiv.

Nou sistem de impozitare,de la 1 ianuarie

Creşterea sumelor încasate din impozite se datorează şi schimbării sistemului de impunere, de la 1 ianuarie 2007. Dacă în 2006 se percepea impozit pe profit (n.r.- 16% aplicat diferenţei dintre preţul de vânzare şi cel de achiziţionare a bunului respectiv), de la 1 ianuarie 2007, cota de impunere se stabileşte diferenţiat, respectiv 1%, 2% sau 3%, în funcţie de valoarea tranzacţiei şi perioada de dobândire a bunului respectiv.

>> Criza va fi inevitabil resimţită şi în România. Cred însă că pieţele emergente sunt cele care vor fi afectate în cea mai mică măsură şi care îşi vor reveni cel mai rapid.
Michael Lloyd
managing partner Băneasa Investment

Bancherii nu sunt îngrijoraţi
România nu se confruntă cu o creştere periculoasă a preţurilor proprietăţilor imobiliare. Aceasta este opinia lui Andreas Treichl, preşedintele băncii austriece Erste şi şeful Consiliului de Supraveghere al BCR. "Nu cred că avem un bubble în România. Aceasta este o piaţă care se dezvoltă foarte rapid. Preţurile cresc, dar este o dezvoltare normală, şi vor continua să crească", a declarat Treichl, citat de Mediafax.

În acest context, preşedintele Fed, Ben Bernanke, declara săptămâna trecută că banca centrală americană este pregătită să intervină dacă va fi nevoie pentru a limita impactul problemelor din sectorul financiar asupra economiei în general, dar nu va ajuta investitorii care au luat decizii riscante.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite