Locotenentul lui Omar Hayssam, trimis în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sirianul Omar Chama, şeful unei filiere arabe de spălare a banilor care funcţiona în România, a fost trimis în judecată, în lipsă, împreună cu alte şase persoane. Potrivit

Sirianul Omar Chama, şeful unei filiere arabe de spălare a banilor care funcţiona în România, a fost trimis în judecată, în lipsă, împreună cu alte şase persoane. Potrivit anchetatorilor, gruparea arabilor ar fi transferat ilegal din România, spre Orientul Mijlociu, aproximativ 65 milioane de dolari. Nuemele sirianului Omar Chama, suspectat de legături cu Omar Hayssam şi cu unul din fraţii acestuia, a apărut şi în cadrul unei anchete privind firme-fantomă din Craiova, înfiinţate pentru a scoate din România câteva zeci de milioane de dolari. În dosarul trimis Tribunalului Bucureşti, Omar Chama este acuzat de procurori că ar fi săvârşit mai multe infracţiuni privind rambursarea ilegală de TVA şi a cauzat statului român un prejudiciu de peste 77 miliarde de lei vechi. Procurorii au arătat în rechizitoriu că această grupare a creat un circuit comercial fictiv, cu ajutorul unor societăţi-fantomă, care a realizat exporturi de bunuri nevandabile, mult supraevaluate, exporturile fiind efectuate numai în scopul obţinerii de TVA, şi nu ca o operaţiune comercială.

Reţea internaţională de tip "hawala"

Anchetatorii mai susţin că sumele erau transferate în străinătate cu ajutorul lui Omar Chama, care făcea parte dintr-o reţea internaţională de tip "hawala". Hawala (încredere în limba arabă - n.r.) este un sistem alternativ de transmitere a banilor, fără implicarea instituţiilor financiare, folosit cu preponderenţă de grupările teroriste. Mecanismul funcţionează doar pe baza încrederii între părţi. Procurorii au arătat că Chama punea la dispoziţia oricărei persoane sume de ordinul milioanelor de dolari sau le transfera în străinătate sumele dorite, folosind societăţi-fantomă. Acesta împreună cu membrii celulei sale au fost prinşi în flagrant în timp ce transferau în străinătate echivalentul a 1.000.000 USD. Sirianul Chama a fost eliberat la Bucureşti, în mai 2005, în perioada în care oficialii români negociau eliberarea celor trei jurnalişti români răpiţi la Bagdad. În aprilie 2007, Omar Chama a fost condamat de Tribunalul Bucureşti, într-un alt dosar, la şapte ani de închisoare, în lipsă, pentru infracţiuni economice, şi la plata unui prejudiciu de 9.912.000.000 lei. Omar Chama, ca şi Omar Hayssam, este de negăsit, pe numele lor fiind eliberate mandate de arestare în lipsă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite