Locatarii ANL tremură pentru apartamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiriaşii trebuie să suporte evaluarea locuinţei, iar cei care nu vor să cumpere nu stiu încă dacă pot să rămână în case. Locatarii din ANL-urile de pe bulevardul Ştefan cel Mare îşi pot cumpăra apartamentele, începând din luna viitoare, însă nimeni nu se ştie cât vor costa.

Chiriaşii din blocurile ANL, de pe strada Ştefan cel Mare, susţin că nu sunt informaţi de etapele pe care trebuie să le parcurgă pentru achiziţionarea apartamentelor.

„Sunt voci care spun că numai cei au depus cerere până la sfârşitul lunii august vor putea cumpăra apartamentele. Nu este normal să nu ne anunţe. Când a crescut alocaţia pentru copii, au ştiu să vină să ne anunţe că s-a majorat chiria, acum de ce nu ne-au anunţat?”, spune Nicuşor Gheorghiţă. În replică, reprezentanţii municipalităţii susţin că cei 125 de chiriaşi au timp să îşi depună cererile pentru cumpărarea apartamentelor şi că nu există o dată limită pentru depunerea acestora.

Evaluare pe banii chiriaşilor


„Iniţial cei de la primărie ne-au spus că nu vom plăti evaluarea apartamentelor. Totuşi, se pare că, până la urmă, tot noi vom suporta şi această cheltuială. În plus nimeni nu poate să ne dea nişte răspunsuri clare şi la obiect”, spune Nicolae Mihalcea, un chiriaş. Oamenii nu ştiu ce se va întâmpla cu ei dacă nu îşi vor cumpăra apartamentele, ci vor opta să rămână în chirie. „Cine va suporta cheltuielile de evaluare dacă după evaluare considerăm că sunt prea scumpe? Vom rămâne cu banii daţi?”, se întreabă Nicuşor Gheorghiţă, un alt chiriaş de la ANL.

Cei 125 de chiriaşi ANL au fost anunţaţi printr-un anunţ scurt postat la intrarea în cele cinci scări de bloc, că în zilele de marţi şi miercuri se va face evaluarea tuturor apartamentelor. „I-am anunţat că evaluatorul va face evaluarea. Noi nu putem să facem mai mult de atât. Evaluarea apartamentelor se face de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor”, spune Cristian Beltechi, şeful serviciului locuinţe din cadrul Primăriei Oradea.

Pot rămâne cu chirie

Conform normelor pentru aplicarea ordonanţei de guvern, „fiecare tânăr sub 35 ani care primeşte o locuinţă în chirie de la ANL poate să opteze, după 5 ani de la predare, să cumpere apartamentul în care locuieşte sau să negocieze chiria cu autoritatea publică locală”.

Pentru ca aceste apartamente să poată fi vândute, a  fost nevoie de acordul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei. Licitaţia organizată de minister pentru evaluarea apartamentelor a fost câştigată de o firmă din Timişoara care va începe de mâine evaluarea acestora. „Am întrebat şi noi la primărie pe ce perioadă vom putea închiria apartamentele, dacă nu vrem să le cumpărăm, un an sau cinci, nimeni nu ne-a putut lămuri”, mărturiseşte Nicuşor Gheorghiţă.

Reguli ANL

Locuinţele ANL pot fi cumpărate doar de către chiriaşii care au un venit mediu pe membru de familie ce nu depăşeşte dublul salariului mediu brut pe economie. În plus, chiriaşii nu au voie să vândă aceste apartamente timp de cinci ani de la încheierea contractului. Aceştia trebuie să solicite vânzarea locuinţelor la primărie, urmând ca plata să se facă integral.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite