Litvinenko, ucis, dar nu învins

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul spion rus, Aleksandr Litvinenko, a decedat, joi noaptea, la University College Hospital din Londra, unde fusese internat, fiind suspect că fusese otrăvit. "Echipa medicală a făcut tot

Fostul spion rus, Aleksandr Litvinenko, a decedat, joi noaptea, la University College Hospital din Londra, unde fusese internat, fiind suspect că fusese otrăvit. "Echipa medicală a făcut tot posibilul pentru a-l salva fără să reuşească", a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului. Starea sănătăţii fostului colonel FSB, în vârstă de 43 de ani, s-a înrăutăţit brusc fără ca medicii sau prietenii săi să-şi dea seama ce anume a provocat această deteriorare. Serviciile secrete ruse au negat din nou categoric că ar avea vreo legătură cu otrăvirea, iar Kremlinul a declarat că moartea lui Litvinenko este o tragedie, însă competenţele de a investiga acest caz revin poliţiei britanice.
După mai multe zile de incertitudini şi afirmaţii contradictorii, doctorul Geoff Bellingan, şeful secţiei de terapie intensivă, a eliminat ipoteza unei otrăviri cu thaliu sau cu o substanţă radioactivă. "În pofida a numeroase teste, încă nu ştim cu certitudine care este cauza deteriorării grave a stării sale de sănătate", a declarat Bellingan. El a calificat drept "înşelătoare" şi informaţia conform căreia o radiografie ar fi evidenţiat trei obiecte de mici dimensiuni în intestinele pacientului. Potrivit medicului, a fost vorba despre "umbre cauzate de albastrul de Prusia", o substanţă terapeutică fără acţiune toxică, administrată în timpul tratamentului.
Sfidător la adresa Kremlinului până în ultima clipă
Litvinenko a continuat să sfideze Kremlinul şi de pe patul de spital. "Vreau să supravieţuiesc, doar ca să le dovedesc că sunt mai puternic decât ei", a declarat fostul colonel FSB, într-un interviu acordat "The Times", cu câteva ore înainte să moară. Fostul agent rus a declarat că este conştient că nu poate câştiga lupta cu substanţele chimice care îi distrugeau organele vitale, dar a subliniat că adevărul va ieşi la suprafaţă cu sau fără el. "Nenorociţii m-au doborât", a şoptit el. "Dar nu vor putea face acest lucru cu toţi", a adăugat Litvinenko. Ultima discuţie a avut-o cu Andrei Nekrasov, un prieten şi regizor rus, care l-a vizitat la spital în fiecare zi. "Sasha era un bărbat arătos, puternic şi curajos. Dar figura care m-a întâmpinat semăna cu un supravieţuitor din lagărele de concentrare naziste", a spus Nekrasov. "Am trecut prin câteva întâmplări în Rusia şi Cecenia, dar aceasta este una dintre cele mai oribile crime la care am asistat în viaţa mea", a adăugat prietenul lui Litvinenko. "Am discutat despre posibilitatea unei alte crime.
Saşa m-a avertizat să nu mă întorc în Rusia, deoarece este prea periculos", a subliniat Nekrasov. Fostul agent KGB a făcut şi o glumă pe seama sa, spunând că otrăvirea lui este o dovadă că întreaga sa campanie împotriva Kremlinului a lovit în persoanele potrivite. "Este nevoie de aşa ceva pentru a dovedi că cineva spune adevărul", a declarat Litvinenko.
Într-o declaraţie post-mortem Litvinenko scrie "s-ar putea să reuşeşti să aduci la tăcere un singur om. Dar în urechi îţi va răsuna până la moarte un cor de proteste din întreaga lume, domnule Putin. Dumnezeu să te ierte pentru ce-ai făcut. Te-ai dovedit la fel de barbar şi de crud pe cât pretind cei mai înverşunaţi critici ai tăi", se arată în declaraţia fostului agent FSB.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite