Litoralul românesc s-ar putea vinde în tandem cu Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ovidiu Marian, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, este de părere că rivalitatea dintre România şi Bulgaria pe piaţa turistică se va stinge în următorii ani, când cele două

Ovidiu Marian, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, este de părere că rivalitatea dintre România şi Bulgaria pe piaţa turistică se va stinge în următorii ani, când cele două ţări vor fi promovate ca o destinaţie unică. El spune că situaţia din acest moment de pe litoralul autohton se datorează modului în care s-a făcut privatizarea şi managementului defectuos al proprietarilor. În schimb, Bulgaria a pornit din start cu două atuuri importante: sezon estival mai lung şi dotarea mai bună a hotelurilor.
- Cum se vede România ca destinaţie turistică peste hotare?
- Imaginea turistică a României este influenţată negativ de imaginea de ansamblu a ţării. Nu ştiu cărui fapt se datorează atât de vehementa mediatizare cu caracter negativ a unor aspecte deja rezolvate în România, precum situaţia copiilor orfani. Avem un deficit de promovare şi de imagine şi trebuie foarte mulţi bani. Bugetul ministerului nu a fost niciodată mai mare de 3,5 milioane de euro, în ultimii 16 ani. Dar, în 2006, doar pentru promovare au fost alocate în plus 18 milioane de euro, săptămâna trecută.
- Unii spun că este totuşi cam târziu
- Toată lumea a spus: "De ce nu aţi reacţionat imediat după gripa aviară sau inundaţii?" Este foarte simplu: conform legii, procedura de achiziţii publice universal valabile, nu doar în România, ci şi în UE, durează 72 de zile, când deja gripa aviară a trecut.
- Mai are România vreo şansă să recâştige lupta pentru a atrage turişti în detrimentul Bulgariei?
- La un moment dat, Bulgaria şi România vor face un tandem şi în acest domeniu. Poate, peste doi-trei ani, litoralul românesc va fi vândut de către Bulgaria şi România ca o destinaţie unitară, a două ţări care sunt membre ale UE - unicele cu ieşire la Marea Neagră.
- Cum credeţi că se va realiza acest lucru?
- Se vor schimba, cu certitudine, o parte din proprietari, fie că vor vinde de bunăvoie, fie că vor da faliment. Vor fi falimente cel puţin în zonele cu activitate sezonieră, unde proprietarii nu au investit nimic. Va fi vai de ei, şi mă bucur Vor veni lanţuri hoteliere foarte importante, internaţionale, şi va fi nevoie de un management corespunzător.
- Cum comentaţi riposta diplomaţiei bulgare, care prezintă România ca o ţară nesigură, după ce autorităţile române au făcut acelaşi lucru cu Bulgaria?
- Să nu uităm că şi România a fost victima unor afirmaţii mediatizate, că suntem o ţară într-un fel sau altul. Cred că, deocamdată, suntem încă două ţări care ne concurăm şi, când vorbim de concurenţă, mijloacele de multe ori scapă lucrurilor elegante.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite