Litoral 2008: acolo unde şi conductele fac plajă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conductele stăpânesc plajele litoralului românesc. Unele se "odihnesc" la soare, altele se "răcoresc" în mare O adevărată reţea de conducte acoperă plajele staţiunilor de pe

Conductele stăpânesc plajele litoralului românesc. Unele se "odihnesc" la soare, altele se "răcoresc" în mare

O adevărată reţea de conducte acoperă plajele staţiunilor de pe litoral. Unele sunt funcţionale, altele dezafectate, dar mai toate sunt nerevendicate.

Turiştii care vin pe litoral au surpriza de a întâlni, pe plajă, fel de fel de ţevi, care mai de care mai ruginite. Unele deversează la flux continuu, altele deversează periodic, iar altele au rolul de a egaliza nivelul apelor din lacuri şi bălţi.

Indiferent de utilitate, ele sunt expuse ca nişte piese de muzeu dintr-o epocă de tristă amintire.
Autorităţile constănţene îşi pasează responsabilitatea administrării ţevilor sau susţin că acestea ar deversa la mile distanţă în largul mării, când, de fapt, unele o fac pe plajă, iar altele - la doar câţiva metri în mare.

Labirintul ţevilor

Exemplul cel mai concludent se află la gurile de deversare ale Staţiei de Epurare Eforie Sud. Dovezile oferite de "Adevărul" au determinat autorităţile să reamenajeze plaja cu buldozerul şi să înceapă să înlocuiască ţevile degradate, din care apa reziduală se scurgea în şiroaie, pe un versant, către mare. Tot în Eforie Sud se mai regăsesc "ţevi de egalizare" montate în grabă, care, pur şi simplu, blochează o şosea.

Între Saturn şi Venus se regăsesc "ţevi de egalizare" între mare şi lacul din spate. Astfel de ţevi există şi între alte lacuri, bălţi şi mare, iar calitatea apelor din ele nu este, întotdeauna, optimă.

De asemenea, pe malurile lacurilor şi bălţilor se află diverse construcţii care nu întotdeauna sunt racordate la sistemul de canalizare, dar şi o groapă de gunoi, cum este cea de la Tuzla-Techirghiol.

Adevărate capcane

Primarul localităţii Tuzla, Constantin Mihu, admite că apa din bălţi şi lacuri are o calitate "discutabilă".
La fel şi administratorul oraşului Eforie, Viorica Greceanu, dar şi directorul general al Regiei de Apă, Felix Stroe.
Alte ţevi se regăsesc la Costineşti, în zona Hotelului Forum. Acestea nu deversau în momentul în care reporterii "Adevărul" le-au "inventariat", dar sunt în stadii avansate de degradare şi pot deveni un pericol pentru turiştii desculţi care aleg să facă o plimbare în zonă.

Un incident similar a avut loc acum câteva săptămâni la Mamaia, când o turistă s-a accidentat într-o astfel de ţeavă, care se afla la câţiva metri de mal, la o adâncime măsurabilă în zeci de centimetri.

Rătăciţi printre conducte

Directorul general al Regiei Autonome Judeţene de Apă (RAJA) Constanţa, Felix Stroe, susţine că instituţia pe care o conduce are o situaţie exactă a ţevilor pe care le administrează.

Administratorul public al oraşului Eforie, Viorica Greceanu, are o altă viziune: "Legea prevede că şi în situaţia în care anumite conducte ale sistemului de canalizare ar fi făcute pe cheltuiala primăriei, respectivele ar intra tot în administrarea RAJA, odată date în folosinţă".

Viorica Greceanu este de părere că "nici măcar RAJA nu mai ştie pe unde are conducte, mai ales cele trase în urmă cu zeci de ani".

Legea prevede că şi în situaţia în care anumite conducte ale sistemului de canalizare ar fi făcute pe cheltuiala primăriei, respectivele ar intra tot în administrarea Regiei Judeţene de Apă, odată date în folosinţă
Viorica Greceanu, administrator public al oraşului Eforie

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite