Litoral: apă "curată", scăldatul interzis!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezvăluirile din "Adevărul" de ieri, privind apele pestilenţiale deversate pe litoralul românesc al Mării Negre, au provocat reacţii deplasate sau chiar isterice din partea reprezentanţilor

Dezvăluirile din "Adevărul" de ieri, privind apele pestilenţiale deversate pe litoralul românesc al Mării Negre, au provocat reacţii deplasate sau chiar isterice din partea reprezentanţilor unor autorităţi publice.

Deşi dovezile prezentate de ziar sunt incontestabile, epitetele favorite ale lefegiilor au fost: "minciună", "manipulare", "elucubraţii", "răutăţi" şi "răzbunări politice".

Cel mai departe a mers directorul Regiei Autonome Judeţene de Apă Constanţa, Felix Stroe. Acesta cere anchetarea a doi înalţi funcţionari, inclusiv a unui secretar de stat din Ministerul Mediului, pentru "subminarea turismului românesc şi a economiei naţionale"! Cei doi se fac "vinovaţi", eventual, de sinceritate, dat fiind că au recunoscut problemele de pe litoral.

"Adevărul" aduce azi noi dovezi ale deversărilor de ape reziduale, fie neepurate, fie trecute prin staţii de epurare necorespunzătoare. Ziarul a descoperit mai multe plăcuţe prin care turiştii sunt atenţionaţi să nu facă baie în mare. Adică în "ape care nu pun în pericol sănătatea publică", după cum susţin comunicatele caraghioase ale acestor zile.

Dezvăluirile "Adevărul" despre deversările din Marea Neagră au provocat reacţii deplasate ale autorităţilor constănţene

Capii autorităţilor constănţene refuză să recunoască problema deversărilor în Marea Neagră, dar se consideră victime ale unor atacuri la interesul naţional.

Nu mai puţin de 22 de localităţi româneşti de coastă deversează ape menajere în Marea Neagră, prin instalaţiile Regiei Autonome Judeţene de Apă (RAJA) Constanţa. Aceasta prin intermediul a 52 de staţii de pompare şi nouă de epurare.

Acestea din urmă au un debit de 6.400 litri/secundă, iar cele de pompare de 61.268 metri cubi/oră.

Cele mai mari necazuri le ridică Staţiile de Epurare Constanţa Nord şi Eforie Sud, aflate în proces de modernizare. Însă, până la finalizarea lucrărilor, apele menajere deversate sunt departe de a fi în parametri normali.

Responsabilii locali o scaldă

În urma articolului de ieri, "Marea Neagră, haznaua în care facem baie vara", publicat de "Adevărul", proprietarul instalaţiilor de epurare şi deversare, Regia Autonomă Judeţeană de Apă SA Constanţa (RAJA), a reacţionat printr-un comunicat în care susţine că "nu există deversări de ape care să pună în pericol sănătatea publică".

Aceeaşi teorie este îmbrăţişată şi de şeful Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Acesta chiar profită de "apele murdare" pentru a face politică. El a cerut nici mai mult, nici mai puţin decât demisia secretarului de stat Lucia Varga şi sesizarea CSAT, invocând... subminarea interesului naţional prin declaraţiile făcute pentru "Adevărul".

Despre staţia de epurare Eforie Sud, autorităţile locale susţin că, deşi lucrările de modernizare sunt nefinalizate, ea "funcţionează la parametri normali". Însă sunt contrazişi flagrant de realitate.

Reamintim că reporterii "Adevărul" au descins la locul deversării. Or, dacă "parametri normali" înseamnă ape împuţite şi mirosuri pestilenţiale, e puţin probabil ca reperele autorităţilor locale să coincidă cu standardele Comisiei Europene.

Măsuri de atenţionare a populaţiei

Explicaţia Regiei Judeţeane de Apă (RAJA) este demontată şi de dr. Marius Enescu, directorul Autorităţii de Sănătate Publică (instituţie care monitorizează apele de îmbăiere), care a admis că deversările de la Eforie Sud ridică "cele mai mari probleme".

La rându-i, Direcţia Ape Dobrogea Litoral (DADL) are în vizor situaţia, care îngrijorează şi la nivelul Ministerului Mediului.

"Până la finalizarea lucrărilor şi atingerea parametrilor de calitate în conformitate cu directivele C.E., pentru zonele de îmbăiere s-au luat măsuri de atenţionare a populaţiei", se precizează într-o situaţie
înaintată de DADL Ministerului Mediului.

Sunt 14 infracţiuni grave comise de Gheorghe Babu (şeful DADL- n.r.) care a încheiat contracte cu hoteluri superbe, astfel încât să deverseze apele din piscine în mare
Felix Stroe
directorul Regiei de Apă Constanţa

De vină, grecii

Secretarul de stat Lucia Varga, de la Ministerul Mediului, spune că vina pentru întârzierea lucrărilor de la Staţia de Epurare Constanţa Nord o poartă o firmă înregistrată în Grecia. "Nerealizările la termen s-au datorat firmei contractante SC Paddavant Roedgier Analgebau GMBH Themeliodomi, care nu a respectat termenele stabilite, legate de proiectare şi execuţie", constată şi Direcţia Ape Dobrogea Litoral, prin Camelia Dumitrache - director Administrare Resurse de Apă.

La Eforie Sud, muncitorii fac plajă

Şi la Staţia de Epurare Eforie Sud, care îl îngrijorează cel mai tare pe directorul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Constanţa, dr. Marius Enescu, se lucrează "de zor". Săptămâna trecută, când reporterii "Adevărul" au luat pulsul lucrărilor la faţa locului, acestea se desfăşurau ca-n reclamele cu Dorel.

La mal, un inginer îşi instalase "gadget"-urile care emiteau o rază laser, după care ar fi trebuit să se ghideze muncitorii aflaţi în larg, la câteva sute de metri de mal, pe o platformă plutitoare. Aceasta este folosită pentru dragarea nisipului şi instalarea de ţevi.

Numai că, la întrebarea "Dumnealor ce anume fac în larg?", inginerul ne-a răspuns plictisit: "Fac pe naiba! Azi n-au făcut nimic! Nu am văzut nicio mişcare până la ora asta (16.30 - n.r.) pe platformă!"

Potrivit DADL, şi această lucrare trebuia finalizată în aprilie 2007, fiind demarată încă din iulie 2004. Întârzierile au fost cauzate de aceeaşi firmă grecească.

Românii se înghesuie la preţuri mari şi servicii proaste

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) estimează o creştere totală de 20% faţă de sezonul trecut, ca număr de turişti, peste 1,4 milioane de turişti fiind aşteptaţi în sezonul 2008. Potrivit unei situaţii comparative furnizate de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa, dacă pe 13 iulie 2006 se aflau pe litoral 49.874 de turişti, în urmă cu două zile, numărul total al celor cazaţi în unităţile hoteliere era de 149.027.

Cifra nu include turiştii cazaţi la particulari, al căror număr poate fi doar estimat, la alte câteva mii. În mijlocul săptămânii, numărul celor aflaţi în vacanţă la mare este în jur de 70.000, semn că turismul de weekend este din ce în ce mai mult practicat de români.

"Preţurile la recepţie sunt mai mari cu 30 - 50%, iar hotelierii pot avea dreptul de a mări atât cât doresc tarifele la recepţie, pentru camerele necontractate de agenţiile de turism, potrivit cererii", ne-a declarat Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al ANAT. De pildă, în vârf de sezon, un sejur printr-o agenţie de turism costă 423 de euro la un hotel de 4 stele all-inclusive din Mamaia.

Pe de altă parte, un hotel de 5 stele all-inclusive din Saturn are, prin agenţiile de turism, un tarif de 480 de euro de persoană per sejur în vârf de sezon. Vânzările pentru litoral sunt mai bune în comparaţie cu anul trecut. (Oana Grecea, Cătălina Dumitrache)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite