Listele foamei, la Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai bine de un sfert din populaţia judeţului Vaslui a ajuns în pragul foametei. Disperaţi, peste 100.000 de vasluieni au cerut ajutorul autorităţilor locale, care au început să întocmească

Mai bine de un sfert din populaţia judeţului Vaslui a ajuns în pragul foametei. Disperaţi, peste 100.000 de vasluieni au cerut ajutorul autorităţilor locale, care au început să întocmească liste cu cei care nu mai au, de zile bune, ce să pună pe masă.

Crucea Roşie a promis ajutoare constând în alimente. Vagoane întregi cu făină şi ulei vor pleca spre judeţul Vaslui pentru cei care şi-au pierdut orice urmă de venit ca urmare a secetei extreme din acest an. Peste 3.000 tone de făină de grâu şi peste 600 tone de ulei vor fi distribuite, prin intermediul primăriilor, persoanelor care se regăsesc pe "listele foametei". În două comune din Vaslui, Dragomireşti şi Banca, vor beneficia de aceste ajutoare de urgenţă aproape toţi locuitorii.

"Suntem într-o situaţie fără seamăn!"

"Au venit oamenii la mine acasă. Le-am dat porumb, că mor de foame! Aşa nu se mai poate! Suntem într-o situaţie fără seamăn. Plec în două zile în comuna Arbore, în judeţul Suceava, unde am vorbit cu primarul, să caut nutreţ pentru animale. Oamenii sunt disperaţi şi
mi-au spus să caut un abator să vândă animalele, decât să le dea cu 80 sau 100 de lei pe la samsari. I-am rugat să aibă răbdare. Vom încerca să le aducem nutreţ de la Suceava", ne-a declarat primarul comunei Banca, Vasile Vânătoru.

Dintre oraşele judeţului, Murgeniul, cu peste 27.000 de locuitori, se află în cea mai critică situaţie, aproape trei sferturi din populaţie fiind trecută pe lista de ajutoare de la Crucea Roşie. "Oamenii să stea liniştiţi, că nu va muri nimeni de foame. Dacă guvernul nu va găsi resurse, va interveni Crucea Roşie Internaţională, care deja are în vizor situaţia judeţului nostru.

Este dramatic ce se petrece în judeţul nostru", ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Corneliu Bichineţ. Vasluiul este unul dintre cele mai afectate judeţe din ţară de seceta extremă din acest an. Mii de oameni au rămas fără apă după ce fântânile au secat, animalele sunt vândute la preţuri de nimic şi zeci de hectare de culturi au fost declarate calamitate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite