Liste cu morţi pentru subvenţiile agricole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În satul Oroiu, mai mult de o treime din persoanele care au solicitat bani pentru agricultură sunt persoane decedate cu mult timp în urmă Administratorul societăţii agricole din Oroiu şi

În satul Oroiu, mai mult de o treime din persoanele care au solicitat bani pentru agricultură sunt persoane decedate cu mult timp în urmă

Administratorul societăţii agricole din Oroiu şi fostul secretar al primăriei Band au falsificat documentele înaintate APIA.

Pe lista trimisă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) de societatea agricolă din satul Oroiu, comuna Band, din cei 28 de fermieri, 10 erau morţi demult. "Este vorba de subvenţiile pentru agricultură pe 2007, iar pe documentele semnate pe proprie răspundere, din 28 de fermieri, 10 erau decedaţi, unii chiar de 20 - 25 de ani. Suma totală primită de cei 28 a fost de 39.480 lei, pentru o suprafaţă de 201 hectare", a declarat Radu Ungureanu, directorul APIA Mureş.

Sesizarea a venit de la Mircea Rusu, primarul din Band, a cărui semnătură a fost falsificată chiar de către secretara sa de la primărie. Procesul verbal cu cei 28 de fermieri a fost întocmit de administratorul societăţii agricole din Oroiu, Marioara Pop, soţia fostului primar din Band, Florin Văidean. Lista a fost apoi autentificată de Victor Onea, notar în Târgu Mureş, fost secretar al Primăriei Band pe vremea lui Văidean.

Controlaţi degeaba

Rusu a spus că nu a fost surprins de cele întâmplate. "Cu doi ani în urmă, am chemat Corpul de Control al Prefecturii, pentru a verifica anumite aspecte legate de activitatea acelei asociaţii din Oroiu. Statutul spune că niciun membru nu poate deţine mai mult de patru mandate consecutive, ori din 1991 sunt aceiaşi 5 membri, fără să aibă vreo întrunire, fără bilanţ contabil. Corpul de control a înaintat cele constatate la poliţia economică, dar nu s-a întâmplat nimic. Sunt sceptic şi în privinţa rezolvării problemei apărute acum", a mărturisit primarul din Band.

Oamenii din sat habar nu aveau despre aceste subvenţii, nu ştiau câţi bani au intrat în contul asociaţiei şi cu siguranţă nu ar fi aflat nimic dacă primarul comunei nu s-ar fi sesizat. "E halucinant să vezi că 10 morţi solicită fonduri europene!", a conchis Mircea Rusu, care a precizat că secretara Primăriei şi-a dat demisia. La rândul său, directorul APIA Mureş a asigurat că se va adresa Direcţiei Antifraudă APIA şi poliţiei economice.

E plin de semnături false în lista cu subvenţii înaintată la APIA
Radu Ungureanu,
director APIA Mureş

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite