Lista lu’ „Butoane“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clanul interlop condus de Octavian Grecu, zis ,,Butoane“, controlează Giurgiu, de ani buni, prin relaţiile pe care le are în sfera politică şi instituţională: senatori, deputaţi, poliţişti şi magistraţi.

A fost nevoie de o tragedie - moartea baschetbalistului american Chauncey Hardy (23 de ani) - pentru ca autorităţile de la Bucureşti să descopere că la Giurgiu lumea interlopă se confundă cu autoritatea statului. Octavian Grecu, zis ,,Butoane" (46 de ani), a devenit un om important în judeţ, obţinând milioane de euro din cămătărie, jocuri de noroc, trafic de carne vie, prostituţie şi taxe de protecţie. Este respectat de politicieni, poliţişti şi magistraţi şi este temut de oamenii simpli.

,,Butoane" -PNL

Cu fostul deputat PNL de Giurgiu Dragoş Ujeniuc, Octavian Grecu se cunoaşte încă de acum mai bine de un deceniu. Pe atunci, avocatul Ujeniuc l-a apărat pe ,,Butoane" într-un dosar în care acesta era acuzat de şantaj. Cu un avocat atât de influent, interlopul a scăpat cu doar câteva luni de arest preventiv.

În iunie anul trecut, avocatul şi-a pus din nou serviciile la dispoziţia clanului „Butoane" şi i-a apărat pe membrii acestuia, care au scăpat cu pedepse cu suspendare pentru ultraj contra bunelor moravuri. „Octavian Grecu este OK, e foarte cuviincios, face chefuri pe acasă cu manele, e jucător de poker, am înţeles că este foarte bun. Ăştia din jurul lui sunt o gaşcă de fiţoşi, dar n-au făcut probleme", l-a descris Ujeniuc presei centrale pe Grecu.

,,Butoane" - PDL-UNPR

Cele trei vile, asigurate cu poliţe de 453.000 de euro, cu care Octavian Grecu a girat pentru ca ginerele senatorului UNPR (fost PDL) Cezar Măgureanu (54 de ani) să poată obţine un credit bancar vor fi acum executate de bancă, fiindcă Adi Găzdac nu şi-a plătit datoriile la bancă. Practic, în urma acestei afaceri, Găzdac nu pierde nimic, a rămas cu banii, singurul perdant fiind „Butoane". Cu alte cuvinte, familia senatorului îi este acum datoare lui Butoane. Sau, că efortul financiar al lui Butoane a fost doar o formă de cumpărare a unor servicii făcute de familia Măgureanu.

Adrian Găzdac este şi el prieten cu Butoane, dată fiind relaţia interlopului cu socrul său. La celebra pertrecere din 2009, organizată de Butoane, a participat şi Găzdac. Arunca sute de lei pentru dedicaţii pentru Butoane, pe care, la un moment dat, l-a şi sărutat cu foc, pe obraz.

Spre deosebire de ginerele său, care refuză să dea vreo declaraţie presei, Cezar Măgureanu nu neagă public relaţia sa cu ,,cinstitul Butoane".  ,,Eu nu ştiu o instanţă să fi dat că el e cămătar, că a făcut crimă, că a făcut lucruri care contravin legilor ţării (...) Se vorbeşte, gura lumii nu poţi să o închizi. Eu ce să fac acum? Să-mi dau demisia din Senat? Să-mi dau demisia din partid?", a comentat
Măgureanu.

,,Butoane" - PSD

Clanul ,,Butoane" se reuneşte aproape zilnic în singurul ,,club de fiţe" din municipiul Giurgiu, „Emotione", unde a fost ucis şi Chauncey Hardy. Proprietarul clubului este Cosmin Marciu, fiul lui Cristian Marciu, fost prefect şi actual vicepreşedinte al filialei din Giurgiu a PSD. Date fiind funcţiile tatălui, Cosmin îşi permitea să ţină sistemul de monitorizare video nefuncţional, astfel încât membrii clanului Butoane să poată comite nestingheriţi diferite infracţiuni.

În plus, potrivit unor surse judiciare, o primă expertiză a arătat că ultimele imagini surprinse de respectivele camere au fost şterse. Potrivit anchetatorilor, Cosmin Marciu a tolerat această ,,scăpare gravă", după cum şi tatăl lui, fostul prefect, a tolerat, în mandatul său, ilegalităţile şi scandalurile provocate în stradă de membrii clanului ,,Butoane". Mai mult, colegul de partid al lui Cristian Marciu, Emil Vuca, s-a autosuspendat din funcţia de vicepreşedinte al filialei PSD-Giurgiu pentru a-l apăra pe agresorul baschetbalistului, Ionuţ Tănăsoaia, zis „Gipsy Gypsanu", şi el apropiat al clanului „Butoane".

,,Butoane" - Parchet

Interlopul Octavian Grecu a împărţit şi cu senatorul PSD de Giurgiu, Cătălin Voicu (trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupţie), nu doar apropierea de liderii locali ai partidului, ci şi amiciţia cu fostul prim-procuror al Parchetului Tribunalului Giurgiu, George Neagoe.
Potrivit declaraţiilor date inspectorilor CSM de foştii colegi ai prim-procurorului, în timp ce împărţea cu Voicu domeniul de vânătoare, ­Neagoe uita în sertare dosarele clanului ,,Butoane".

Potrivit raportului prin care Neagoe a fost revocat din funcţie, inspectorii CSM au găsit nereguli (dosare nerepartizate procurorilor ori soluţii date mult peste termenul prevăzut de lege) în aproape 6.000 de cauze. Printre acestea, 15 plângeri penale împotriva membrilor clanului condus de Octavian Grecu.

,,Butoane" - Poliţie

Şeful IPJ Giurgiu, Nicolae Dobrin, a fost şi el revocat din funcţie, în urmă cu trei luni, tot pentru toleranţa excesivă de care a dat dovadă faţă de interlopi. Din aceleaşi motive, dar şi pentru lipsa de interes în monitorizarea grupării lui ,,Butoane" şi în culegerea de informaţii care ar fi putut ajuta la destructurarea acestora, a fost revocat din funcţie şi şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă - Giurgiu, Mihai Predescu. Şi acesta ar fi participat la petrecerile lui Octavian Grecu.

În plus, Antonia Tache, fiica de 16 ani a şefului Biroului de Poliţie Rutieră Giurgiu, Mihai Tache, este martor în ancheta legată de moartea baschetbalistului. Tânăra se afla la o masă din apropierea ringului de dans, în compania unora dintre membrii clanului, care-i sunt amici, au susţinut martorii.

"Eu nu ştiu o instanţă să fi dat că el (Octavian Grecu, zis „Butoane") e cămătar, că a făcut crimă, că a făcut lucruri care contravin legilor ţării.''
Cezar Măgureanu senator UNPR

Pe lista anchetatorilor: nume grele „de la centru"

Surse din cadrul investigaţiilor care vizează modul în care liderii unor anumite instituţii şi-au făcut datoria în lupta împotriva infracţionalităţii organizate susţin că pe lista celor vizaţi se afle nume grele „de la centru". Printre aceştia s-ar afla şi unii prieteni de-ai senatorului PSD Cătălin Voicu.  

Cine-a fost şi ce-a ajuns

De la un simplu muncitor, specializat în ,,fixarea butoanelor la saltele" - de unde i se trage şi porecla - Octavian Grecu (46 de ani) a ajuns, în cei 21 de ani scurşi de la Revoluţia din decembrie 1989, să conducă un judeţ. ,,Afacerile" sale, în derularea cărora este ajutat în principal de rude, acoperă aproape întreg Codul Penal: trafic de persoane, contrabandă, cămătărie, şantaj, taxe de protecţie,  dar şi furturi.

Sumele importante câştigate astfel, nu doar în România, ci şi în Spania, l-au ajutat pe Grecu să-şi sporească averea, să „investească" în pasiunile sale (jocuri de noroc şi petreceri cu manele) şi, mai ales, să se împrietenească cu politicieni şi şefi de instituţii, în calitate de onorabil om de afaceri. Paravanul activităţilor sale este o firmă de construcţii, SC Verasay SRL.

,,Codul tăcerii" pentru ucigaş

Ionuţ Tănăsoaia, zis Gypsanu, se aşteaptă la pedeapsă minimă, fiindcă nu are antecedente penale



În lipsa unui raport medico-legal complet şi a unor probe solide, la Giurgiu, procurorii se străduiesc să obţină mărturii despre modul în care a fost asasinat baschetbalistul american Chauncey Hardy. În ultimele patru zile au fost audiate 40 (câte zece pe zi) dintre cele peste 60 de persoane care se aflau în clubul Emotione în noaptea crimei.

Au trecut prin faţa anchetatorilor nu doar foşti coechipieri ai americanului, baschetbaliştii Daniel Bivolaru şi Adrian Vatculescu, ci şi şeful pazei de la clubul Emotione, Gigi Pena, fiul cel mare al ,,Butoane" , Ştefan Grecu, şi Antonia Tache, fiica şefului Poliţiei Rutiere Giurgiu. Până acum, toţi şi-au susţinut declaraţiile date şi în noaptea incidentului, în faţa poliţiştilor: ,,Nu am văzut ce s-a întâmplat" sau ,,Tănăsoaia l-a lovit o singură dată, a căzut şi s-a lovit cu capul de podea".

Hardy, patru leziuni pe creier

„Una declară în faţa procurorilor şi alta şuşotesc când ies de la audieri. Vom analiza imaginile de pe camerele de supraveghere ridicate din staţia Rompetrol, de la ieşirea din Giurgiu spre Bucureşti, unde membrii clanului s-au reunit imediat după crimă şi s-au înţeles să-l predea pe Gypsanu", au precizat surse judiciare pentru „Adevărul". În plus, în următoarele trei săptămâni, legiştii sunt aşteptaţi să explice cum a fost lovit Hardy de patru ori în cap, şi nu o singură dată aşa cum s-a arătat în raportul preliminar.

De aici, o nouă ipoteză: baschetbalistul american a fost lovit, fie de altcineva, de mai  multe ori, fie a de mai multe persoane. Anchetatorii nu exclud varianta ca unul dintre fiii lui „Butoane" să fie cel care l-a lovit pe baschetbalistul american, iar Ionuţ Tănăsoaia, zis Gypsanu, să fie convins ca, în schimbul unei sume de bani, "să ia fapta", adică sa declare că el a lovit.

,,Tu ţi-ai fi luat fapta?"

În timp ce membrii clanului ,,Butoane" se perindă pe la Parchet pentru a răspunde întrebărilor în cazul morţii lui Chauncey Hardy, rudele lor încearcă să arunce întreaga responsabilitate pe umerii lui Ionuţ Tănăsoaia.  Întrebată dacă soţul ei a fost în club în noaptea crimei, soţia lui Pistol, unul dintre locotenenţii lui Butoane, răspunde tam-nisam: ,,Ştiu ce bănuiţi voi. Ştiu de ce aţi venit la mine.

image

Da, dacă eu aş fi comis o crimă, tu ţi-ai fi luat fapta? Oricât de prieteni am fi, nu cred că ai fi făcut asta". În limbaj interlop, „a lua fapta" înseamnă că cineva accepta să răspundă în faţa legii pentru o faptă comisă de altcineva. Nici tatăl lui Ionuţ Tănăsoaia nu e convins că fiul lui l-a ucis pe baschetbalist, „dar acum, dacă el a recunoscut asta...", ridică el din umeri.

Click pe infografie pentru a mări

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite