Lista "ideală" de compensare creşte cozile la cabinete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

acum s-au introdus medicamente mai bune, dar fiind mai puţine, nu acoperă produsele cu care pacienţii erau obişnuiţi. Dintr-o listă socială, Comisia de Strategie Terapeutică a făcut o listă

acum s-au introdus medicamente mai bune, dar fiind mai puţine, nu acoperă produsele cu care pacienţii erau obişnuiţi. Dintr-o listă socială, Comisia de Strategie Terapeutică a făcut o listă "ideală". Aceasta va fi analizată de Comisia de Transparenţă şi de Ministerul Sănătăţii, care trebuie să se asigure că va putea fi susţinută financiar.
Metoprolol, medicament prescris în bolile cardiovasculare, este în prezent compensat cu 90 la sută, fiind folosit lunar de… 700.000 de persoane. Din septembrie, el trece pe lista B, unde medicamentele sunt compensate cu 50 la sută din preţul de referinţă. Singurul medicament pentru aceeaşi afecţiune rămas pe lista A este un produs mai bun, dar care, fiind mai scump, nu se prea cumpăra. În 2005, acesta a fost prescris doar pentru 6.000 de persoane. Cabinetele vor fi luate cu asalt pentru schimbarea terapiei, crede prof. Mircea Cinteză, cardiolog şi preşedinte al Colegiului Medicilor. Este nevoie de mai multe vizite pentru urmărirea evoluţiei, deci aglomeraţia la cabinete va creşte. Casa de Asigurări va cheltui mai mulţi bani deoarece a făcut calculele la modul actual de prescriere şi nu a ţinut cont de posibile schimbări în tipul consumului. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, conf. dr. Vlad Iliescu, spune că MS a recomandat criterii clare specialiştilor care au făcut listele, alături de beneficiul terapeutic fiind şi nivelul de prescriere. Răspunderea respectării acestor criterii revine Comisiei de Strategie Terapeutică, formată din somităţi ale lumii medicale.

Lista socială, redusă la jumătate

Lista A a fost redusă la 56 de denumiri comune internaţionale (DCI), faţă de 119 cât sunt pe actuala listă. Majoritatea medicamentelor au fost excluse de pe lista A şi incluse pe lista B. Cele mai afectate sunt terapiile cardiovasculare, unde, din 29 de DCI-uri, au rămas 12, şi bolile infecţioase, unde, din 22, au rămas doar 8. Restul au trecut pe lista B.

Probleme rămase nerezolvate
Numărul medicamentelor rămas pe liste, pentru aceeaşi afecţiune, este o altă problemă rămasă în suspans. Nu numai un medicament împotriva osteoporozei sau împotriva depresiei se poate califica pentru că sunt persoane care au contraindicaţii sau la care apar efecte secundare puternice. De asemenea, nu se ia în calcul reacţia pacienţilor care s-au obişnuit cu un medicament care va fi schimbat peste noapte.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite