Lis şi Băsescu au parafat afacerea Rompetrol din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În linii mari, Rompetrol urma să-şi aleagă 10 locaţii din Bucureşti, unde să-şi deschidă benzinării. Pentru acest favor, bugetul local primea o cotă mică din afacere. După plecarea lui

În linii mari, Rompetrol urma să-şi aleagă 10 locaţii din Bucureşti, unde să-şi deschidă benzinării. Pentru acest favor, bugetul local primea o cotă mică din afacere. După plecarea lui Viorel Lis din primărie, cel ce a implementat efectiv aceste înţelegeri contractuale a fost Traian Băsescu. El a semnat mai multe convenţii civile cu grupul Rompetrol, reprezentat de John Long, prin care grupul lui Patriciu a primit drept de superficie pe câteva zeci de mii de metri pătraţi de teren.

Benzinăria dintre blocuri, subiect de scandal
Unul dintre terenurile pe care Traian Băsescu a fost de acord să le încredinţeze grupului se află pe Calea Văcăreşti, undeva între blocuri. Din iunie 2002, dată la care Rompetrol a primit verde de la Primărie, locuitorii din cartier au intrat în alertă. Timp de doi ani de zile, asociaţiile de locatari ale blocurilor din zonă şi avocaţii lui Patriciu s-au bătut prin instanţe. Grupul Rompetrol a fost sprijinit şi de o serie de funcţionari publici, care în acest interval au mers pâna acolo încât au falsificat actele din parohia lor. Este cazul Speranţei Ianculescu, director la Agenţia pentru Protecţia Mediului, care a eliberat autorizaţia de mediu pentru construcţie, în baza unei semnături false şi a unui nume fictiv. Astfel, un anume Vasile Frăteanu, care nu a putut fi identificat nici până astăzi, şi-a dat acordul pentru începerea lucrărilor, în numele asociaţiilor de locatari. Până să mai facă ceva, oamenii din zonă s-au trezit cu şantierul în bătătură. Valul de procese care a urmat a făcut ca lucrările la noua staţie de carburanţi să fie sistate. Între timp, până şi noile norme impuse de Consiliul General al Primăriei Bucureşti interzic ridicarea unei benzinării acolo. Terenul de pe Văcăreşti intră în zona 1 a Capitalei, acolo unde staţiile de carburant nu mai au voie să apară.

Patriciu nu ştie că Viorel Lis l-a ajutat
Contactat telefonic, Dinu Patriciu ne-a declarat că este la curent cu existenţa contractelor dintre grupul Rompetrol şi Primăria Capitalei, însă nu ştie câte dintre cele 10 terenuri promise până acum au fost şi obţinute. "Rompetrol a semnat contractul iniţial pe vremea lui Traian Băsescu, nu a lui Viorel Lis. Sunteţi greşit informaţi", a încercat să ne convingă Dinu Patriciu. Datele de pe contract, precum şi semnăturile părţilor arată că afacerea s-a încheiat exact înainte de înscăunarea lui Traian Băsescu. Pe de altă parte, actualul preşedinte a fost de acord cu stabilirea locaţiilor pentru benzinării. "Oricum, din condiţiile contractuale, primăria are mult de câştigat. Au fost cazuri când concurenţa noastră a beneficiat de înţelegeri mult mai avantajoase", a încheiat Patriciu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite