Lipsa tehnologiilor nepoluante ucide oamenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul Roman pentru Drepturile Omului, in colaborare cu ANUROM si AROMES, a organizat un simpozion consacrat Zilei Mondiale a Mediului, marcata in fiecare an la 5 iunie. Atat in comunicarile

Institutul Roman pentru Drepturile Omului, in colaborare cu ANUROM si AROMES, a organizat un simpozion consacrat Zilei Mondiale a Mediului, marcata in fiecare an la 5 iunie. Atat in comunicarile prezentate, cat si in cadrul dezbaterilor care au urmat s-a evidentiat faptul ca lipsa unor tehnologii energetice nepoluante si a unei planificari urbane inteligente fac ca marile orase sa fie raspunzatoare de cea mai mare parte a emisiilor de gaze cu efect de sera care provoaca modificarea climei, bolile respiratorii - unul dintre marii ucigasi ai celor care respira un aer ultrapoluat etc. Participantii - universitari, magistrati, cercetatori si experti in domeniul urbanisticii, reprezentanti ai unor ONG-uri din domeniul protectiei mediului - au evidentiat necesitatea unor masuri mult mai drastice pentru stoparea acestor tendinte de degradare a mediului in general si a celui urban in special. Este nevoie de efortul conjugat al organelor centrale - prin impunerea unor masuri normative si administrative mult mai drastice - al cumunitatilor locale, al intreprinderilor, dar si al organizatiilor neguvernamentale si a locuitorilor acestora pentru o planificare si o administrare eficienta a mediului. Si, desigur, este nevoie de o strategie inteligenta pentru o educatie permanenta a cetatenilor pentru a-si apara propriul habitat. Numai in felul acesta vom putea crea si mentine acele "metropole verzi" in care sa ne putem creste copiii si sa ne realizam visele intr-un mediu bine planificat, curat si sanatos. De Ziua Mondiala a Mediului, comunitatea internationala isi reafirma speranta ca omul va inceta sa-si erodeze propriul habitat natural si va acorda mai multa atentie pentru pastrarea lui, pentru repararea stricaciunilor produse, astfel incat cei care vor veni dupa noi sa se poata bucura de un mediu sanatos, propice unei dezvoltari armonioase a fiintei umane. Pornind de la tendinta tot mai accentuata a epocii noastre de crestere rapida a numarului celor care locuiesc in mediu urban, anul acesta manifestarile consacrate Zilei Mondiale a Mediului se desfasoara sub deviza "Metropole verzi: Plan pentru Planeta!".
Bucurestenii sunt de acord cu plata unei taxe pentru protectia mediului
Cea mai mare parte a locuitorilor Capitalei - 72% - sunt de acord cu introducerea unei taxe lunare speciale, in valoare de 10.000 lei (1 leu greu) pe luna, pentru reducerea poluarii, curatenie, intretinerea spatiilor verzi si alte masuri pentru imbunatatirea calitatii mediului, se arata intr-un sondaj de opinie realizat de Centrul de Sociologie al Universitatii Ecologice din Bucuresti. Cea mai grava problema ecologica a Capitalei este considerata poluarea aerului, urmata de calitatea apei, depozitarea deseurilor si insuficienta spatiilor verzi. Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor este considerat a fi principalul responsabil de problemele legate de protectia mediului in Bucuresti, pe pozitiile urmatoare situandu-se autoritatile locale si cetatenii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite