Lipsa subvenţiilor ţine piaţa tractoarelor la relanti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă "marile necazuri" - seceta şi suprafeţele mici ale agricultorilor — au mai venit şi normele Euro 2 şi Euro 3 care au provocat scumpiri semnificative ale maşinilor agricole din

Pe lângă "marile necazuri" - seceta şi suprafeţele mici ale agricultorilor — au mai venit şi normele Euro 2 şi Euro 3 care au provocat scumpiri semnificative ale maşinilor agricole din România

Anul 2007 nu a fost deloc bun pentru producătorii de maşini agricole, ale căror performanţe sunt numai în câteva cazuri mai bune decât în anii anteriori.

Chiar dacă pe piaţă pare să se fi făcut loc destul, după moartea anunţată a uzinei Tractorul Braşov, vânzările au fost mai mult decât timide, din cauză că în 2007 nu s-au dat subvenţii pentru astfel de achiziţii.

Prezenţi cu standuri bine amenajate la târgurile cu profil agricol, producătorii afişează noutăţi care de care mai interesante, însă directorii de vânzări nu au cuvinte tocmai favorabile când se referă la evoluţia pieţei. "Anul 2007 am stat mai mult în aşteptare, s-a simţit din plin lipsa subvenţiilor pentru tractoare şi maşini agricole", ne-a declarat reprezentantul Myo-O (Semănătoarea), Andrei Mihailov.

El a amintit şi de introducerea normelor Euro 2 (pentru tractoare sub 100 de cai-putere) şi Euro 3 (peste 100 CP), care "ne-au obligat să scumpim produsul RomBel, de la 15.000 de euro, cât fusese la începutul anului, la 17.000 de euro acum". Soluţia de urgenţă adoptată de producători, în aceste condiţii ale pieţei, este vânzarea în regim leasing sau chiar în rate egale a maşinilor.

Parcele mici, probleme mari

În ceea ce priveşte parcelarea excesivă a terenurilor agricole, se estimează că în România există 4,2 milioane de proprietari care deţin suprafeţe mai mici de un hectar. "Aceştia au mari probleme cu randamentele, pentru că pe astfel de tarlale nu poţi intra decât cu utilaje mici şi, astfel, costurile cresc semnificativ", ne-a declarat Dorin Zaharescu, consilier superior în cadrul Ministerului Agriculturii.

El a observat că "se întrevede un anumit trend de creştere spre 300-400 hectare/fermă, dar majoritatea celor mici vor rămâne tot în jurul suprafeţei de 100 ha/fermă". Astfel că "producătorii de utilaje agricole trebuie să aibă mereu în preocupare modul în care pot deservi fermele mici".

Dorin Zaharescu a mai arătat că în România există aproximativ 175.000 de tractoare, din care peste 100 au durata de viaţă depăşită, adică sunt mai vechi de 12 ani. Iar echipamentele din spatele acestora (grape, pluguri, remorci etc.) sunt şi mai vechi...Pe de altă parte, având în vedere potenţialul agriculturii româneşti, "necesarul de tractoare se situează undeva la 370.000 de bucăţi", a mai spus consilierul.

Trei semne bune are anul 2008

Dacă 2007 a fost al stagnării, anul 2008 ar putea fi al creşterilor verticale, şi aceasta din cel puţin trei motive. În primul rând, este foarte posibil să se reia programul de subvenţii, statul urmând să suporte 50% din costuri atât pentru tractoare, cât şi pentru echipamentele pe care acestea le tractează.

Al doilea motiv pentru optimismul producătorilor este dat de recenta iniţiativă privind un program de tip "Rabla" destinat tractoarelor, iar al treilea - anul viitor vom putea accesa fonduri structurale destinate dezvoltării rurale, inclusiv pe acelea care, din motive pur birocratice, nu le-am văzut lansate încă, în 2007.

Programul "Rabla": 17.000 RON pentru o epavă agricolă

Senatorii au aprobat, recent, propunerea legislativă pentru instituirea Programului de stimulare a înnoirii parcului naţional de tractoare, fiind alocată suma de 21 milioane de lei anual pentru înlocuirea tractoarelor mai vechi de 12 ani. Iniţiativa legislativă prevede acordarea, o singură dată, a sumei de 17.000 de lei pentru casarea unui tractor mai vechi de 12 ani.

Pentru a beneficia de acest program, orice proprietar al unui tractor uzat, care a depăşit durata de exploatare normată, trebuie să întrunească cumulativ mai multe condiţii: înscrierea la un producător validat pentru achiziţionarea unui tractor nou; predarea tractorului uzat spre casare unui oparator economic; obţinerea unui certificat de distrugere; radierea tractorului uzat şi achiziţionarea tractorului nou de la un producător validat. Suma de 17.000 de lei se va scădea din preţul de achiziţie al unui tractor nou.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite