"Lipsa spaţiului ne afectează din punctul de vedere al confidenţialităţii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este limpede pentru toată lumea că CNSAS-ul abia acum a început să funcţioneze cu adevărat. Iată şi motivul pentru care este atacat mai dur ca niciodată. Nimeni nu se gândeşte, însă, la

Este limpede pentru toată lumea că CNSAS-ul abia acum a început să funcţioneze cu adevărat. Iată şi motivul pentru care este atacat mai dur ca niciodată. Nimeni nu se gândeşte, însă, la funcţionarii de rând care deservesc instituţia. De aceea am stat de vorbă pentru Adevărul cu unul dintre aceştia.
- Care sunt condiţiile în care lucrează funcţionarii CNSAS?
- Sunt nişte condiţii destul de improprii. În primul rând, lipsa spaţiului ne afectează cel mai mult şi nu atât din punctul de vedere al confortului nostru fizic, cât şi din punctul de vedere al confidenţialităţii. Teoretic, noi nu ar trebui să vedem ceea ce lucrează celălalt. Sunt cazuri când lucrează şi doi la acelaşi birou, calculatoarele nu sunt în număr suficient, deci nu există omul şi calculatorul, sunt situaţii în care un om nu stă la acelaşi birou o perioadă îndelungată. Ne rotim în funcţie de cum se mai lipseşte, de cum se mai pleacă în concedii.
- Sunteţi oameni suficienţi pentru munca pe care o faceţi în clipa aceasta?
- Categoric, nu! Lăsând la o parte urgenţele care vin sau au venit în ultima perioadă şi bănuiesc că vor mai fi. Oricum, noi nu funcţionăm la capacitatea numerică care ar trebui. Pentru că un investigator, pe lângă fişele pe care le face zilnic în urma studierii dosarului, asistă şi petenţii. De multe ori, un investigator asistă 10 petenţi, ceea ce este destul de mult...
- Îmi puteţi spune mai concret în ce constă munca dvs?
- În principal, constă în studierea dosarului, pe baza căruia se întocmeşte o fişă, cu informaţiile extrase din dosar. Acea fişă ajunge la Colegiu şi, pe baza ei, Colegiul ia deciziile în şedinţe. Este prima mână şi, dacă nu semnalăm corect şi atent ceea ce găsim, unele lucruri se pot pierde. E clar, Colegiul vede din nou dosarul, însă contează foarte mult informaţia pe care o scriem noi în fişă...
- Sunteţi mulţi care aveţi această funcţie de investigator?
- Nu ştiu cifra exactă, dar suntem aproximativ 50 de oameni.
- Care sunt criteriile după care extrageţi acea fişă?
- Sunt nişte criterii bine stabilite acum câţiva ani când am început activitatea. şi ele sunt votate de Colegiu.
- Ele sunt publicabile, pot fi spuse?
- Nu. Au regim de secret de serviciu.
- Pe lângă aceşti cercetători investigatori mai sunt şi oameni care se ocupă şi de alte lucruri?
- Mai sunt colegii de la arhivă, cei de la cercetare şi cei de la comunicare. Acestea sunt direcţiile de bază. şi cei de la cercetare studiază dosarele şi publică materiale. Au alte norme de lucru. şi munca lor este coordonată de cineva din Colegiu.
- Cine stabileşte criteriile după care se poate face cercetare pe anumite domenii?
- şi la noi în direcţie se poate face cercetare, deşi nu este obiectul nostru principal. şi atunci stabilim cu şefii noştri direcţi dacă ne alegem o anumită temă de cercetare şi dacă, bineînţeles, avem acreditare. Dar pentru colegii de la direcţia de cercetare se ocupă directoarea direcţiei de cercetare. şi ei stabilesc de comun acord, probabil împreună cu membrii Colegiului, care sunt direcţiile de cercetare principale ale lor.
- Înţeleg că această cercetare are întâi de toate un interes ştiinţific? Câţi cercetători sunt în direcţia respectivă?
- Da, este vorba despre interesul ştiinţific. Sunt mai puţini decât noi. Cred că au mai rămas în jur de 20.
- Care era motivul pentru care aţi demonstrat acum câteva luni?
- Noi demonstram pentru deconspirare. Voiam să ne facem treaba aşa cum spune legea şi am crezut că odată cu schimbarea Colegiului se va schimba mai mult decât atât. şi se pare că lucrurile au început să se schimbe.
- Aveţi un sindicat?
- Nu există un sindicat al nostru. Suntem afiliaţi la SNFP (Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici). Deci, practic, cei din CNSAS constituie o grupă sindicală. Interesant este că nu a fost o mişcare sindicală. Au demonstrat şi cei care nu sunt membri de sindicat.
- şi care credeţi că sunt modalităţile de îmbunătăţire a activităţii dvs, de acum înainte?
- În primul rând, să avem un spaţiu mult mai generos şi să se suplimenteze personalul. Astea sunt priorităţile.
- Aveţi condiţii de muncă destul de vitrege. Purtaţi măşti şi mănuşi de protecţie... Sunteţi plătiţi în plus pentru asta?
- Sunt condiţii deosebite şi, conform legii, beneficiem de sporuri.
- De unde credeţi că au ajuns în presă anumite informaţii referitoare chiar la ultimele dosare ale politicienilor? Sunt oameni din interior, cercetători care mai vorbesc în presă?
- În mod sigur, de la noi, de la direcţia Investigaţii, nu au ieşit informaţii de genul acesta în presă!
- Deci, mai degrabă de la Colegiu?
- În mod sigur din alte părţi, dar de la noi, nu!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite