Lipsă de interes pentru refacerea Deltei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Mediului este pregătit pentru renaturarea Deltei Dunării. Guvernul mai are însă nevoie de acordul proprietarilor terenurilor agricole ce urmează să fie inundate pentru a se reface

Ministerul Mediului este pregătit pentru renaturarea Deltei Dunării. Guvernul mai are însă nevoie de acordul proprietarilor terenurilor agricole ce urmează să fie inundate pentru a se reface delta.

Călin Popescu Tăriceanu s-a arătat nemulţumit faţă de lipsa de progres în procesul de renaturare a Deltei Dunării, în cadrul celei de-a patra ediţii a Simpozionului Naţional "Avem o Deltă. Cum procedăm?", organizat de Asociaţia "Salvaţi Dunărea şi Delta".

Premierul a acuzat autorităţile locale că îşi urmăresc în continuare interesele proprii, în loc să se implice în demersul de conservare a Deltei. "Personal, nu am fost de acord cu slaba implicare a autorităţilor de mediu în protejarea Deltei", a spus Tăriceanu.

Taxa auto pentru renaturare

Ministerul Mediului a aprobat, în 2005, Master Planul - un proiect de dezvoltare durabilă a Deltei, în valoare de 140 milioane de euro. "Anul acesta trebuie să ajungem aproape de finalizarea primei părţi a proiectului, în valoare de 90 milioane de lei", a spus ministrul mediului, Attila Korodi, prezent la simpozion.

"Noi suntem pregătiţi, avem tot ce ne trebuie, ne lipseşte doar dreptul de a intra în aceste terenuri pentru a le reda naturii. O parte din banii proveniţi din taxa auto vor intra în proiecte de renaturare, inclusiv în Delta Dunării", a spus ministrul.

Simpozionul de anul acesta cuprinde patru grupuri de lucru: "Pescuitul industrial în Deltă", "Centralele eoliene din Dobrogea", "Proiecte de reconstrucţie ecologică în Delta Dunării" şi "Regulamentul cadru de arhitectură şi urbanism pentru localităţile Deltei".

Delta Dunării distrusă prin asanare

Dunărea a suferit, înainte de 1990, un proces de îndiguire pe o lungime de peste 1.000 de kilometri

În perioada comunistă, sute de mii de hectare de terenuri inundabile au devenit spaţii pentru culturi agricole

Terenurile şi-au redus treptat fertilitatea, iar peştele autohton a avut de suferit ca urmare a distrugerii habitatelor

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite