Lipsa garanţiilor şi a informaţiilor, piedici în finanţarea IMM-urilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

86% din firmele mici şi mijlocii nu recurg la credite bancare Deşi firmele au nevoie de finanţare, iar băncile sunt interesate să le acorde împrumuturi, majoritatea IMM-urilor continuă

86% din firmele mici şi mijlocii nu recurg la credite bancare

Deşi firmele au nevoie de finanţare, iar băncile sunt interesate să le acorde împrumuturi, majoritatea IMM-urilor continuă să prefere autofinanţarea.

Analiştii explică acest paradox printr-un decalaj de înţelegere a procesului de creditare şi o lipsă de comunicare între IMM-uri şi bănci. Firmele mici şi mijlocii consideră că principalele inconveniente în accesarea unui împrumut este reprezentat de birocraţie, dobânzile mari practicate de bănci şi lipsa de informare cu privire la produsele special adresate lor.

De cealaltă parte a baricadei se află instituţiile de credit, care sunt interesate să finanţeze sectorul IMM-urilor, mai ales că mediul de afaceri s-a îmbunătăţit substanţial în ultimii ani.

Proceduri dificile pentru start-upuri

Totuşi, datele Băncii Naţionale a României (BNR) arată că doar 14% din firme apelează la o instituţie de credit atunci când au nevoie de bani. Pentru majoritatea covârşitoare a acestora, autofinanţarea rămâne principala sursă de acoperire a nevoilor din activitatea curentă, în timp ce creditarea la bancă reprezintă o a doua opţiune. Şi mai reticente se arată companiile de talie mică atunci când vine vorba de finanţarea prin leasing.

Analiştii spun că problemele apar atunci când antreprenorii solicită un împrumut, dar nu reuşesc să prezinte garanţiile solicitate la bancă. Lipsa garanţiilor este şi mai acută în cazul proiectelor de tip start-up, adică pentru firmele în căutarea finanţării "vitale" pentru începerea activităţii.

"Atunci când au o idee şi cer finanţare de la bancă, antreprenorii nu îşi pot asuma doar riscul ca afacerea lor să nu reuşescă. Dacă banca nu ar solicita garanţii, atunci ar risca să-şi piardă banii. Or, acesta nu este un parteneriat", explică Sergiu Oprescu, preşedintele Alpha Bank.

O soluţie ar fi ca dosarul de credit al IMM-urilor să conţină câteva precontracte, care să ateste o viitoare relaţie de colaborare. În aceste condiţii, precontractele pot să substituie, de exemplu, o garanţie asupra unui imobil. Firmele recunosc totuşi că finanţarea la bancă prezintă o serie de avantaje.

Firmele cer dobânzi mai mici

Între acestea se numără posibilitatea de urmărire a oportunităţilor de dezvoltare rapidă a afacerilor, precum şi obţinerea rapidă a fondurilor necesare demarării investiţiilor.

În schimb, ceea ce şi-ar dori IMM-urile sunt oferte de pachete specifice activităţii pe care o desfăşoară, adaptate mai ales specificului intrărilor şi ieşirilor de capital. În plus, firmele îşi doresc dobânzi şi comisioane mai mici şi o mai bună informare din partea băncilor în ceea ce priveşte oferta disponibilă.

În ciuda numeroaselor bariere, progresele din ultimii ani sunt evidente. Astfel, în 2007, creditarea pentru întreprinderile mici şi mijlocii a avansat cu 69% faţă de 2006. Iar în primul trimestru al lui 2008 a mai câştigat 13 puncte procentuale.

Cele mai multe IMM, în Capitală

Potrivit unui sondaj realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, din totalul firmelor, cele mai multe care apelează la finanţarea bancară se află în regiunea de dezvoltare Sud, urmată la scurtă distantă de zona de Sud-Vest a ţării.

Ca distribuţie teritorială, 21,7% din IMM-uri sunt localizate în Bucureşti, 14,45% în regiunea de dezvoltare Nord-Vest şi doar 7,74% în Sud-Vest.

Discrepanţele se accentuează atunci când vine vorba despre indicatori ca cifra medie de afaceri sau profitul mediu. Astfel, spre deosebire de restul ţării, Bucureştiul împreună cu judeţul Ilfov au încasări mult mai mari.

Conform aceleia şi surse, cifra medie de afaceri din Capitală este chiar de trei ori mai mari faţă de regiunea de Sud-vest, în timp ce profitul mediu este de peste patru ori mai mare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite