Lingviştii le cer elevilor să nu se sperie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Nicio şi niciun sunt două pronume negative care, atunci când determină un substantiv, devin adjective. Celelalte pronume compuse din limba română, cum este fiecare, se scriu într-un cuvânt.

"
Nicio
şi
niciun
sunt două pronume negative care, atunci când determină un substantiv, devin adjective. Celelalte pronume compuse din limba română, cum este
fiecare
, se scriu într-un cuvânt. Acesta era singurul care se scria în două, de aici şi ideea de a regulariza scrierea şi de a o reglementa conform celorlalte cuvinte. De altfel, se şi pronunţă cu diftong:
niciun
. S-au acceptat ambele forme de accent ale cuvântului
trafic
, întrucât acesta poate fi împrumutat şi din engleză, şi din franceză. Nu va fi nicio sperietură pentru elevi, iar aceste schimbări nu le vor îngreuna activitatea", ne-a declarat Marina Rădulescu Sala, cercetător principal la Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan- Al. Rosetti" al Academiei Române, una dintre coordonatoarele noii gramatici.
Noile reguli sunt slab popularizate la nivel naţional. Efectul de lege în vorbire a fost prea puţin resimţit în timpul scurs de la apariţia DOOM2, din 2005, care a stat la baza editării noii gramatici. Cititorii publicaţiilor de mare tiraj au fost surprinşi de modificările cuvintelor din titluri, după ce ziarele şi revistele au decis respectarea normelor Academiei. Mulţi români nu ştiu că anumite forme incorecte ale cuvintelor au fost permanentizate în noua gramatică, cele vechi fiind depăşite de dinamica actualităţii.
Printre noile reguli gramaticale, care vor fi adoptate din toamna lui 2007, se numără: dispariţia denumirii de părţi principale şi părţi secundare de propoziţie; subiectul nu mai este parte principală de propoziţie, ci este un complement mai special, pentru că are reguli speciale de acord, o corelaţie între el şi predicat; complementul direct s-a scindat în două categorii - complement direct şi complement secundar, iar complementul indirect - în complement indirect, complement prepoziţional şi complement posesiv. În limba română au fost introduse, oficial, şi cuvinte noi: "aurolac", "bip", "babysitter, "dance", "item", "miştocar", "fifty-fifty", "hip-hop", "broker", "dealer", "trend", "macho", "boschetar", "hacker". Mai multe amănunte despre noile reguli gramaticale vă vom oferi în secţiunea învăţământ a ziarului de marţea viitoare.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite