Liliana Ghervasuc, prinsă cu mâna în banii altora

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Firma la care a fost angajată până în 2003 o acuză pe actuala şefă a Loteriei că şi-a "însuşit" aproape 12.000 de euro. Preşedinta Loteriei Române, Liliana (Ghervasuc) Mincă, a

>> Firma la care a fost angajată până în 2003 o acuză pe actuala şefă a Loteriei că şi-a "însuşit" aproape 12.000 de euro.

Preşedinta Loteriei Române, Liliana (Ghervasuc) Mincă, a susţinut întotdeauna că a fost numită în fruntea Companiei Naţionale pe criterii de competenţă şi că a avut un traseu profesional impecabil. "Adevărul" prezintă dovezi potrivit cărora, la una dintre societăţile comerciale unde a lucrat, şi-ar fi "tras" o parte din bani. Ghervasuc a omis să-şi prezinte în CV-ul postat pe site-ul instituţiei anumite aspecte profesionale şi, mai mult, nu a precizat că o bună perioadă de timp a ocupat funcţia de secretară.

Potrivit datelor de la Oficiul de Muncă, Liliana Ghervasuc a absolvit, în 1988, Liceul de Chimie Industrială nr. 5 Bucureşti. Ulterior, a fost repartizată la întreprinderea "Steaua Roşie" Bucureşti, în funcţia de muncitor practicant mecanic maşini utilaje.

După Revoluţie, a fost angajată, prin transfer, la Ministerul Industriilor în funcţia de dactilograf. Apoi, a urmat un curs de stenografie şi secretariat, finalizat în 6 aprilie 1990. În 1992, Ghervasuc mai adaugă la "colecţia de diplome" şi un curs de formare analişti-programatori asistenţi pe microcalculatoare IBM. CV-ul oficial al Lilianei Ghervasuc arată că în perioada 1989 -1993 a fost funcţionar în cadrul Ministerului Industriilor la direcţiile financiară, administrativă şi aprovizionare, fără alte detalii.


Omisiunile din CV


Conform CV-ului, în perioada 1993-2000, Ghervasuc a lucrat pe funcţia de asistent-preşedinte la reprezentanţa firmei Balli Grup PLC Londra. Firma se ocupa, printre alte domenii de activitate, cu comerţul de produse militare româneşti. Reprezentantul societăţii britanice în România era gen. Victor Athanasie Stănculescu. În realitate, timp de şase ani, Liliana Ghervasuc a lucrat la Balli Trading LTD, în funcţia de... secretară, pentru un salariu fix de 100 USD. Ulterior a fost numită asistent preşedinte la Balli.


Director executiv doar un an, nu trei


Timp de trei luni, Ghervasuc a primit salariu din două locuri, potrivit registrelor Oficiului Forţelor de Muncă. Ea nu-şi dăduse demisia de la Balli, însă s-a angajat, în mai 2000, la SC Fippi International SRL pe funcţia de director comercial. Societatea este reprezentantul în România al Fippi SpA Italia, unul dintre cei mai importanţi producători europeni de scutece pentru copii şi adulţi. Între septembrie 2001 şi octombrie 2002, Ghervasuc a fost director executiv cu un salariu de aproximativ 107 milioane de lei. În CV-ul oficial se arată că şefa Loteriei a ocupat funcţia de director executiv în toţi aceşti trei ani.


Avocaţii Fippi: "Şi-a însuşit 11.971 euro"


În final, "despărţirea" Ghervasuc-Fippi International a fost mediată de judecători. Chiar dacă şi-a dat demisia, Liliana Ghervasuc a susţinut că trebuie despăgubită cu aproximativ 750 milioane de lei, reprezentând şase salarii şi alte drepturi salariale. Numai că societatea a depus la instanţă acte din care reieşea că Liliana Ghervasuc şi-ar fi însuşit bani dintr-un contract.

"După plecarea din societate a reclamantei s-a constatat de către contabilul autorizat că fosta noastră angajată a produs o pagubă însemnată subscrisei, prin însuşirea sumei de 11.971 euro, rezultată dintr-un export către firma Krimeea Wine Import Ltd.", au susţinut avocaţii Fippi International. Ei au arătat că această imputare s-a transformat într-o datorie, care poate fi executată oricând.


Demisia era… solicitare pentru şase salarii


Fippi mai susţinea că Ghervasuc a obţinut fraudulos dreptul la plata salariilor. Administratorul Claudio Guarneiro, cel care a semnat demisia, nu ştia limba română. "Decizia a fost redactată personal de reclamantă şi a fost semnată de reprezentantul societăţii noastre, care a crezut că este vorba de o simplă demisie", mai arată Fippi. După mai multe termene de judecată, societatea a acceptat să stingă litigiul şi să-i dea o parte din bani, oprind practic suma pe care Ghervasuc şi-ar fi însuşit-o în mod fraudulos. Liliana Ghervasuc a fost de negăsit ieri. În urma solicitărilor telefonice repetate, secretara Lilianei Ghervasuc ne-a transmis că şefa Loteriei este ocupată cu negocierea contractului colectiv de muncă.

Şefa Loteriei şi Hahui se cunosc de la ANCEx


Înainte de a fi şefa Loteriei, Liliana Ghervasuc a ocupat funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale de Control al Exporturilor (ANCEx) - după cum menţionează în propriul CV Interesant este faptul că firma de avocatură "Hahui şi Asociaţii" a reprezentat, în instanţă, şi ANCEx, de-a lungul timpului. Coincidenţă, "Hahui şi Asociaţii" a fost desemnată să reprezinte Loteria la scurt timp după ce Ghervasuc a preluat şefia instituţiei.

Încercările noastre de a contacta "Hahui şi Asociaţii" s‑au dovedit, ieri, zadarnice. Casa de Avocatură ne-a transmis totuşi un "Drept la replică". În conţinutul acestuia, "Hahui" nu a făcut altceva decât să prezinte situaţia exact cum au arătat şi jurnaliştii "Adevărul". În plus, Hahui a transmis alt document decât cel care făcea subiectul articolului "Liliana Mincă s-a grăbit să schimbe avocaţii Loteriei". (Cristian Vasilcoiu)

>> După plecarea din societate a reclamantei s-a constatat de către contabilul autorizat că fosta noastră angajată a produs o pagubă însemnată subscrisei, prin însuşirea sumei de 11.971 euro, rezultată dintr-un export către firma Krimeea Wine Import Ltd
Fippi International

Şi-a modificat CV-ul!

Cu toate că nu a dat curs solicitării formulate de cotidianul "Adevărul" în legătură cu inadvertenţele din CV, Liliana Ghervasuc Mincă şi-a modificat aseară, în jurul orei 19, datele din "mapa profesională" publicată pe site-ul Loteriei Naţionale! Astfel, după aproape doi ani în care şi-a postat pe site-ul Loteriei un CV cu date nu tocmai reale, Liliana Mincă şi-a reamintit, brusc, adevărul: de-a lungul carierei a fost muncitor practicant, dactilografă şi secretară!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite