Lieberman, înfrânt pentru susţinerea războiului din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cercurile politicii americane se vorbeşte de multă vreme că Partidul Republican al preşedintelui Bush ar putea ieşi serios slăbit la scrutinul parlamentar din noiembrie, ca urmare a unui

În cercurile politicii americane se vorbeşte de multă vreme că Partidul Republican al preşedintelui Bush ar putea ieşi serios slăbit la scrutinul parlamentar din noiembrie, ca urmare a unui curent antirăzboinic tot mai pronunţat. Întrebarea este dacă va pierde controlul asupra ambelor Camere ale Congresului sau numai al uneia dintre ele.
Un indiciu în această privinţă l-ar putea constitui surprinzătoarea înfrângere la alegerile preliminare din propriul partid a unuia din cei mai influenţi senatori americani, Joe Lieberman, fost candidat la vicepreşedinţia ţării. Deşi e democrat, nu republican, Lieberman este unul dintre susţinătorii entuziaşti ai politicii lui Bush în ce priveşte războiul din Irak. Înfrângerea sa ar putea fi de rău augur în primul rând pentru republicani, deoarece motivul usturătorului eşec îl reprezintă tocmai poziţia de susţinere a acestui război.
Contra candidatul lui Lieberman, un nou-venit în lumea politicii, Ned Lamont, a câştigat alegerile preliminare din statul Connecticut, fiind desemnat drept candidat al democraţilor la scrutinul din noiembrie pe baza unei platforme categoric antirăzboinice.
Larry Sabato, unul dintre politologii americani cei mai avizaţi, consideră înfrângerea lui Lieberman indiciul unei stări de spirit care ar trebui să dea de gândit Partidului Republican. În condiţiile în care popularitatea lui Bush este în continuă scădere, ca urmare în primul rând a situaţiei haotice din Irak, riscul unui recul electoral al republicanilor, în noiembrie, este cât se poate de real. De aceea, în mod paradoxal, insuccesul democratului Lieberman suscită serioase îngrijorări în rândurile taberei adverse a republi-canilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite