Liderul separatiştilor ceceni, ucis de agenţii FSB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

angajaţi ai miliţiei cecene proruse.Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul liderului insurgenţilor irakieni, Zarqawi, moartea lui survine ca urmare a unei trădări, dar în vreme ce în acest din

angajaţi ai miliţiei cecene proruse.
Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul liderului insurgenţilor irakieni, Zarqawi, moartea lui survine ca urmare a unei trădări, dar în vreme ce în acest din urmă caz informatorul a primit o recompensă fabuloasă, de 25 milioane dolari, cel ce l-a trădat pe Saidullaiev, un heroinoman, s-a ales doar cu 1.500 de ruble (sub 45 de dolari), cât preţul unei doze.
"Teroriştii au fost, practic, decapitaţi, au primit o lovitură de pe urma căreia nu-şi vor reveni", a declarat, triumfător, premierul guvernului cecen prorus, Ramzan Kadârov, care a ţinut să fie fotografiat lângă trupul neînsufleţit al celui ucis. Saidullaiev se afla într-o casă din Argun, localitate aflată la 15 km de capitala Groznîi. Înconjuraţi, cei dinăutru, printre care şi o femeie, au deschis focul, în schimbul de împuşcături care a avut loc fiind ucişi căpetenia separatistă şi încă un rebel, în timp ce alţi doi au reuşit să fugă. Directorul FSB, Nikolai Patruşev, a anunţat că în timpul operaţiunii şi-au pierdut viaţa şi doi agenţi ruşi. Pentru a mediatiza evenimentul, cadavrul liderului separatist a fost transportat în localitatea ţsentoroi, fieful premierului Kadârov, unde, într-o ipotetică "lovitură de imagine" au fost făcute filmările.
Saidullaiev nu este primul lider separatist ucis de forţele speciale ruseşti. Preşedinţii care l-au precedat, Aslan Maşhadov, Zelimhan Iandarbaiev şi Djohar Dudaev, i-au împărtăşit aceeaşi soartă. Succesorul său a şi fost desemnat de către separatişti, în persoana lui Doku Umarov, care deţinea până acum funcţia de vicepreşedinte. Se află, de asemenea, în libertate "inamicul public nr. 1", teroristul şamil Basaev, aflat în spatele oribilului masacru al copiilor de la Beslan, de anul trecut. Cei doi au apărut chiar foarte de curând împreună într-un mesaj video transmis pe Internet, Basaev oferind, sfidător, un premiu pe capul actualului premier, Kadârov.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite