Liderul comuniştilor din Shanghai, demis pentru corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

din Shanghai. Cazul tovarăşului Chen Liangyu e legat de violarea reglementărilor, utilizând ilegal fondurile Departamentului de Securitate socială şi de muncă din Shanghai în beneficiul

din Shanghai. Cazul tovarăşului Chen Liangyu e legat de violarea reglementărilor, utilizând ilegal fondurile Departamentului de Securitate socială şi de muncă din Shanghai în beneficiul şefilor de întreprinderi, dar şi de protejarea oamenilor din jurul său care au încălcat disciplina şi legea", scrie agenţia China Nouă. Scandalul de corupţie a mai dus la demiterea altor doi responsabili politici ai oraşului, Zhu Junyi, directorul departamentului care se ocupa cu gestionarea fondurilor, şi Qin Yu, liderul unui district al oraşului Shanghai şi fost secretar al primăriei oraşului în 2002. Victime au mai căzut şi trei directori de la o mare întreprindere. Revista economică chineză Caijing scrie că ar fi vorba de şefii de la Shanghai Electric Group, principalul producător de materiale electrice din China. Guvernul chinez a trimis pentru investigarea acestui caz de corupţie peste 100 de anchetatori. Potrivit acestora, au fost deturnate din fondul de pensii creat în 1998 şi care se ridica la peste 1,25 miliarde de dolari, 400 de milioane de dolari. Fenomenul corupţiei a costat statul chinez peste 3,75 miliarde de dolari, numai în primul semestru al acestui an, potrivit unui raport oficial. Partidul Comunist, aflat la putere din 1949 şi care numără 70,8 milioane de membri, a exclus din partid 45.000 de membri numai în 2005, pentru a-şi arăta dorinţa de a combate corupţia. PCC a cerut liderilor săi transparenţă asupra vieţii şi investiţiilor lor private.

Vinovat sau epurat politic…
Chen face parte din membrii vechii gărzi a PCC, condusă de predecesorul actualului preşedinte chinez Hu Jintao, Jiang Zemin, cunoscută şi sub numele de "clica de la Shanghai". Presa internaţională se întreabă dacă nu cumva această campanie împotriva corupţiei declanşată în China nu face parte din manevrele politice ale preşedintelui Hu Jintao pentru a-şi asigura realegerea în funcţie peste un an când va avea loc Congresul Partidului Comunist. Lupta împotriva corupţiei este folosită tradiţional de Beijing pentru a se debarasa de rivalii politici, spun analiştii.
Antoine Richard, istoric şi politolog, doctorand la şcoala de Înalte Studii din Paris, declara pentru AFP că preşedintele Hu Jintao încearcă să se asigure de susţinerea funcţionarilor publici şi ai armatei anunţând creşteri salariale, dar are grijă să-şi ţină aproape şi marile oraşe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite