Liderii români, audiaţi în PE pe tema închisorilor CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii politici din România vor fi anchetaţi de Comisia temporară a Parlamentului European care investighează cazul transferurilor şi închisorilor secrete ale CIA în Europa. PE vrea să-i

Liderii politici din România vor fi anchetaţi de Comisia temporară a Parlamentului European care investighează cazul transferurilor şi închisorilor secrete ale CIA în Europa.
PE vrea să-i audieze public pe toţi liderii europeni din statele vizate în scandalul CIA, dar şi pe cei americani. În afara liderilor politici din România, Polonia, Macedonia şi Marea Britanie, vor fi convocaţi să depună mărturie fostul cancelar german Gerhard Schroeder, înaltul emisar european pentru politică externă şi securitate comună, Javier Solana, precum şi responsabilul european pentru combaterea terorismului, Gijs de Vries. Nu este exclus ca investigatorii din PE să facă şi o vizită la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, menţionată în mai toate acuzaţiile în afacerea CIA atât de către organizaţia "Human Right Watch", cât şi de faxul egiptean - autentic ori ba. Europarlamentarul socialist Hannes Swoboda, unul dintre cei 46 de membri ai Comisiei de anchetă, a insistat ca toate locaţiile din Europa asupra cărora s-a speculat că ar găzdui sau ar fi găzduit centre secrete ale CIA să fie inspectate. Europarlamentarul ecologist olandez Katalijne Buitenweg susţine că la "raport" vor fi chemaţi şi înalţi oficiali de la Washington, precum şi membri ai ONG-urilor şi ai presei, cu siguranţă ziariştii de la publicaţiile "Washington Post" şi "Sonntags Blick", care au făcut dezvăluiri pe tema CIA. Nici summitul de iarnă al Consiliului Europei, care a început astăzi şi la care participă preşedintele Traian Băsescu şi ministrul de externe Mihai-Răzvan Ungureanu, nu se anunţă unul uşor pentru România. Mâine, când Băsescu va ajunge la Strasbourg, anchetatorul Consiliului Europei în cazul închisorilor CIA, Dick Marty, va da publicităţii raportul preliminar al investigaţiilor sale. Deşi Marty încă nu a primit de la Eurocontrol lista zborurilor CIA în Europa, nici imaginile prin satelit, care ar putea confirma sau infirma existenţa centrelor de detenţie americane pe teritoriul european, presa face deja speculaţii asupra conţinutului raportului. "Guvernele europene au colaborat, tolerat sau ignorat" acţiunile ilegale ale SUA pe teritoriul lor, ar fi, potrivit presei europene, afirmaţia de bază a raportului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite