Liderii coaliţiei au decis reintroducerea biletelor la ordin, ca măsură anticriză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii coaliţiei au decis reintroducerea biletelor la ordin, ca măsură anticriză
Liderii coaliţiei au decis reintroducerea biletelor la ordin, ca măsură anticriză

Vicepremierul Dan Nica a declarat astăzi, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare, că sistemul de plată cu bilete la ordin emise de autorităţile locale va fi reintrodus pentru a nu afecta programele de investiţii, fiind totodată o măsură benefică în perioada crizei deoarece utilizează resurse financiare private.

„În perioadă de criză este bine să utilizezi cât mai mult resurse financiare private, şi biletele la ordin asta permit, de fapt ele reprezintă o garanţie către companii că vor fi plătite la un an, la doi, la trei, la cinci ani, depinde cum au fiecare dintre aceste autorităţi locale contractele încheiate", a declarat Nica, citat de NewsIn.

Nica a precizat că ministerul Finaţelor va trebui să prezinte în şedinţa de Guvern de miercuri soluţiile prin care autorităţile locale să poată utiliza biletele la ordin ca instrumente de plată.

"Un al doilea subiect pe care l-am discutat astăzi se referă la necesitatea de a modifica cadrul legislativ astfel încât biletele la ordin care sunt emise de către autorităţile locale să reprezinte şi să constituie un element de plată care mai departe să poată fi utilizat atât de primării, cât şi de Consiliile Judeţene, ceea ce reprezintă, dacă vreţi, şi o modalitate prin care putem da un sprijin acestor autorităţi locale să îşi ducă la îndeplinire programele de investiţii. Tot ministrul Finanţelor a primit aceast însărcinare, ca miercuri, în şedinţa de Guvern, să vină cu soluţia pentru ca biletele la ordin să poată fi utilizate ca instrument de plată de către autorităţile locale", a mai declarat Dan Nica.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 75/2009 stabileşte că din conturile deschise la Trezoreria Statului nu pot fi dispuse plăţi pe bază de bilete la ordin, cu excepţia celor dispuse înainte de intrarea în vigoare a OUG, respectiv din 29 iunie 2009. Anterior, instituţiile publice puteau să emită bilete la ordin către furnizori pentru a garanta plata anumitor sume la date fixe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite